Škoda Rapid skončí. Nahradí ju Spaceback

Nad Škodou Rapid sa sťahujú mračná, ako aj nad samotným označením. O dva roky síce dorazí nástupca Rapidu, ale už len ako hatchback s vlastným názvom. Liftback v ponuke vystrieda crossover.

11.09.2017 17:00
debata (3)
Škodu Rapid vystrieda Škoda Spaceback. „Väčšia... Foto: Škoda-Auto
Škoda Rapid Spaceback - 2014 Škodu Rapid vystrieda Škoda Spaceback. „Väčšia Fabia“ bude používať základy Ibizy a Pola. Liftback skončí úplne.

Škoda chystá zmeny vo svojej modelovej politike. Ako sme už informovali, z ponuky má vypadnúť Fabia Combi. Malým kombíkom sa jednoducho príliš nedarí. A podobný osud stihne aj škodu Rapid, teda model stojaci medzi Fabiou a Octaviou. Hovoríme pritom o základnom Rapide s karosériou liftback a veľkým výklopným vekom. Tento variant patrí tiež k modelom, ktoré Škode nerobia veľké čísla. V kurze sú jednoducho SUV a crossovery a tak im musia menej úspešné verzie uvoľniť miesto. A to aj z dôvodu výrobných kapacít, ktorých nemá Škoda po spustení výroby Kodiaqu a Karoqu práve nazvyš.

Navyše zabezpečuje v Kvasinách produkciu sesterského Seatu Ateca, takže Karoq musí nakoniec schádzať aj z liniek v materskom závode v Mladej Boleslavi. Ale vráťme sa k Rapidu. Ten síce dostane nástupcu, a to v polovici roka 2019, ale len v podobe predajne atraktívnejšieho hatchbacku. A je vysoko pravdepodobné, že namiesto označenia Rapid Spaceback zostane novinke už len názov Škoda Spaceback. Zachovať si má typické prvky, teda tri bočné okná a okno zadného veka siahajúce až k úrovni svetiel. Inšpiráciu má čerpať z novších modelov Škody.

Očakávať tak môžeme 6-uholníkovú masku, trojuholníkový dizajn svetiel a prednú kapotu zasahujúcu hlboko do blatníkov, podobne ako pri Superbe. Zmenia sa aj základy. Využiť má totiž vyspelejšiu platformu MQB A0, ktorá sa predstavila v novej Ibize a v Pole a na ktorú čaká aj nová Fabia. Spaceback tak bude vlastne väčšou Fabiou. Vzhľadom na modularitu platformy by to nemal byť problém. Verziu Rapid liftback a Fabiu Combi nahradí v ponuke nový crossover, menší než Škoda Karoq, teda čosi na spôsob nového Seatu Arona. Doraziť má približne v rovnakom čase, teda v roku 2019.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Rapid #Škoda Rapid Spaceback #Škoda-Auto
Články podľa značiek