Toyota chce skoncovať so zahmlievaním. Nadobro

Toyota tvrdí, že zahmlené oká áut sa stanú minulosťou. Má na to recept. Dosť zložitý.

19.09.2017 12:00
debata
Systém proti zahmlievaniu okien si dala Toyota... Foto: Toyota
Toyota - zahmlené okná Systém proti zahmlievaniu okien si dala Toyota patentovať. Vzhľadom na cenu bude mať premiéru skôr v luxusných Lexusoch ako v Toyotách.

Vo vlhkom počasí sa môžu okná zahmliť počas jazdy veľmi rýchlo a obmedziť tým výhľad z vozidla. Na riešenie máte niekoľko možností – vyvetrať interiér, okno zvnútra utrieť, nasmerovať vetranie priamo na sklo alebo spojiť vetranie s klimatizáciou. Posledná možnosť je najúčinnejšia, keďže kompresor klimatizácie vzduch zároveň dehydruje, takže vodný film sa stratí z okien za pár sekúnd. Vždy sa však zahmlievanie spája s určitým rizikom. Toyota teraz tvrdí, že má recept, ako s ním skoncovať.

Systém pracuje s tradičnými možnosťami... Foto: Toyota
Toyota - zahmlené okná Systém pracuje s tradičnými možnosťami klimatizácie. Zahmleniu však dokáže predísť.

Nehovorí pritom o odhmlievaní okien, ale o prediktívnom systéme, ktorý zahmleniu úplne zabráni. Ale až také jednoduché to nie je. Samozrejme, systém má pracovať s klasickými prostriedkami automatickej klimatizácie, tá však bude potrebovať viac údajov, ako je bežné. V prvom rade musí získať informácie o teplote a vlhkosti vzduchu mimo vozidla a tie isté informácie o vzduchu v kabíne auta. Softvér potom vypočíta mieru rizika kondenzácie vlhkosti na okne a v predstihu upraví činnosť klimatizácie tak, aby k zahmleniu nedošlo.

Napríklad správnym nasmerovaním vzduchu na okno, správnou intenzitou a správnou teplotou. Aby bol systém ešte efektívnejší, počíta Toyota s údajmi z navigácie. Tie môžu byť prospešné v prípade, ak prechádzate autom blízko vodných tokov jazier alebo priehrad, prípadne v nadmorských výškach, kde je vlhkejší vzduch, a tým aj vyššie riziko kondenzácie vodných pár. Otázne je, či nebude tento systém príliš drahý a zložitý na to, čo dokáže. Ak áno, počítať s ním môžeme skôr v luxusných Lexusoch ako v manstreamových Toyotách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #hmla #zahmievanie okien
Články podľa značiek