BMW mení logo. Po viac ako 100 rokoch príde o farby

Z niektorých modelov BMW zmizne tradičné modro-biele logo mníchovskej automobilky. Chce tým oddeliť prémiovú časť ponuky.

20.09.2017 19:00
debata (6)
Nová čierno-biela verzia loga BMW je najväčšou... Foto: BMW
BMW - logo Nová čierno-biela verzia loga BMW je najväčšou grafickou zmenou tohto symbolu za posledných sto rokov. Určená však bude len najdrahším modelom radov 7 a 8.

Súčasný dizajn modro-bieleho loga, ktoré stvárňuje roztočenú vrtuľu, pochádza z roku 1918. Jeho korene sú ale ešte staršie. Automobilka bola totiž založená v roku 1916 z pozostatkov spoločnosti Rapp Motorenwerke, ktorá sa zaoberala výrobou leteckých motorov. Emblém síce už existoval, ale modro-biela kombinácia prišla na rad až o dva roky neskôr, pričom odkazovala na vlajku Bavorska. Paradoxné je, že nová spoločnosť BMW (Bayerische Motoren Werke), ho nemohla používať, keďže vtedajšie zákony zakazovali využívať štátne symboly na komerčné účely.

Za 100 rokov sa symbol BMW menil len nepatrne. Foto: BMW
BMW - logo Za 100 rokov sa symbol BMW menil len nepatrne.

Naplno sa modro-biele logo presadilo až koncom dvadsiatych rokov. A tak ho poznáme v podstate dodnes. V priebehu času sa menilo naozaj len evolučne. Zmena prichádza až teraz. Na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom totiž automobilka prezentovala novú verziu. Tá príde o farby. Jednoducho modrá zmizne a nahradí ju čierna. Prekvapením ale je, že ani to modro-biele nezanikne. Kým pôvodný emblém použije BMW v nižších modelových radoch od 1 po 6, čierno-biele dostanú luxusné modely radov 7 a 8 vrátane nového veľkého SUV X7.

Automobilka tým chce zvýrazniť exkluzivitu svojich vrcholových modelov a oddeliť ich od spektra „masových“ BMW. Mníchov sa vo svojich propagačných materiáloch zároveň vráti k neskrátenému názvu automobilky Bayerische Motoren Werke. Nové logá na autách však zatiaľ BMW neukázalo, a to dokonca ani na štúdii BMW X7 Concept, ktorá debutovala len pred pár dňami na frankfurtskej motoršou. Malo na to teda skvelú príležitosť.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW
Články podľa značiek