WCOTY 2018: Bude svetovým autom roka Dacia Duster?

Celosvetová anketa o najlepšie auto roka odštartovala vo Frankfurte nad Mohanom zverejnením zoznamu kandidátov. Máme tu zástupcov všetkých tried. Od lacnej Dacie Duster až po Lamborghini Urus, ktoré ešte nik nevidel.

25.09.2017 16:00
debata (1)
O titul sa bude po prvýkrát uchádzať aj... Foto: Dacia
Dacia Duster - 2017 O titul sa bude po prvýkrát uchádzať aj rumunská značka Dacia. Do súťaže nasadila nový Duster. Nemusí byť mimo hry, i keď vlani zvíťazilo prémiové SUV Jaguar F-Pace.

Na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom zverejnila 48-členná jury zložená z novinárov z 22 krajín sveta zoznam kandidátov ankety World car of the Year 2018. V hlavnej kategórii je ich 35. Od lacnej Dacie Duster druhej generácie alebo Kie Pacanto cez Škodu Karoq až po luxusný Range Rover Velar či Lexus LS. V súvislosti s pravidlami ankety, ktoré požadujú, aby bol prihlásený model dostupný aspoň na piatich trhoch dvoch kontinentov, a to pred prvým januárom roka, v ktorom bude cena udelená, je tu aj pár prekvapení.

Kontroverzná je kandidátka Lamborghini Urus.... Foto: Lamborghini
Lamborghini Urus Concept Kontroverzná je kandidátka Lamborghini Urus. Toto vysokovýkonné SUV sa totiž zatiaľ predstavilo len ako koncept.

Napríklad taliansky sedan Alfa Romeo Giulia. Ten, pochopiteľne, kritérium spĺňa, ale šokuje tým, že predstavený bol už v lete roku 2015 a do predaja sa dostal vlani. Takže nepôsobí ako novinka. Je to podobné, akoby Škoda v tomto ročníku prihlásila Superb. Druhý extrém predstavuje Lamborghini Urus, teda chystané talianske SUV. To na kandidátke síce figuruje, ale zatiaľ ho nik nevidel. Premiéru zmeškalo aj na nedávnom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Bude iste zaujímavé sledovať, ako ho chce Lambo predstaviť a uviesť do predaja do konca roka.

Podobné je to s otvorenou verziou ekologického mníchovského superšportu i8 Roadster, ktorú automobilka zatiaľ neukázala. Iba ak ako koncept. Uchádzať sa však bude len v triede o najlepší dizajn. Zoznam však nie je nedotknuteľný, ak autá kritériá súťaže splniť nedokážu, budú vyradené, naopak, niektoré môžu pribudnúť. Viac sa dozvieme v januári, keď budú oznámení finalisti. Desiati v hlavnej kategórii WCOTY 2018 a po päť v podkategóriách – najlepšie luxusné auto, najlepšie športové auto, najlepšie ekologické auto, najlepšie mestské auto roka a v súťaži o najlepší dizajn.

V marci na autosalóne v Ženeve jury zoznam zredukuje už len na troch finalistov v každej triede. Víťaz bude vyhlásený, tak ako každý rok, na aprílovom autosalóne v New Yorku.

Svetové auto roka 2018 (WCOTY)

Značka Prihlásené modely
Alfa Romeo Giulia, Stelvio
BMW X2, X3
Opel Insignia
Citroën C3 Aircross
Dacia Duster
Ford Fiesta
Genesis G70
Honda Accord
Hyundai Kona
Jeep Compass
Kia Niro, Picanto, Stinger, Stonic
Land Rover Discovery, Range Rover Velar
Mazda CX-5
Mitsubishi Eclipse Cross
Nissan Leaf, Micra
Peugeot 3008
Renault Koleos
Seat Ibiza
SsangYong Rexton G4
Subaru XV/Crosstrek
Suzuki Swift
Škoda Karoq
Toyota Camry
Volvo XC40, XC60
VW Arteon, Polo, T-Roc

Luxusné auto roka

Značka Prihlásené modely
Audi A8
BMW 6 Gran Turismo
Lexus LS
Porsche Cayenne, Panamera

Športové auto roka

Značka Prihlásené modely
Alfa Romeo Giulia QV
Alpine A110
Audi RS3 Sedan, RS5 Coupe
BMW M5
Ferrari Portofino
Honda Civic Type-R
Hyundai i30N
Lexus LC500
VW Polo GTI

Mestské auto roka

Značka Prihlásené modely
Ford Fiesta
Hyundai Kona
Kia Picanto, Stonic
Nissan Micra
Seat Ibiza
Suzuki Swift
VW Polo

Ekologické auto roka

Značka Prihlásené modely
BMW 530e iPerformance
Hyundai FE
Chevrolet Cruze Diesel
Chrysler Pacifica Hybrid
Nissan Leaf

Najlepší dizajn

Značka Prihlásené modely
BMW i8 Roadster
Lamborghini Urus

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #WCOTY #WCOTY 2018
Články podľa značiek