Seat E-Born: Aj Španieli chystajú elektromobil

Vo veľkej elektrickej ofenzíve koncernu Volkswagen nebude chýbať ani Seat. Jeho prvý elektromobil by mal prísť na prelome desaťročí. Španielska značka si už dala zaregistrovať niekoľko názvov.

28.09.2017 16:00
Seat 20V20 Concept - 2015 Foto:
Nový elektrický Seat príde na platforme MEB podobne ako Škoda Vision E. V plánoch koncernu VW však čaká elektrifikácia Seat ako poslednú koncernovú značku.
debata (1)
V roku 2025 chce koncern Volkswagen vyrábať milión elektromobilov ročne. Elektrifikačná ofenzíva zasiahne všetky jeho kľúčové značky. Svoje projekty elektrických áut už predstavilo Audi, VW či Škoda. V portfóliu však nebude chýbať ani Seat, hoci ten zatiaľ so žiadnou štúdiou nevyrukoval. Má to logiku. Španielska značka má totiž dostať prvý čisto elektrický model ako posledná. Ak teda neberieme do úvahy elektrifikáciu známeho Seatu Mii, ktorý si už budúci rok požičia techniku sesterského Volkswagenu e-Up!.

Skutočne prvý elektromobil, ktorý s iným ako elektrickým pohonom ani nerátal, by mal prísť na trh v roku 2021. Jeho základom bude platforma MEB predstavená na štúdiách VW Budd-E, I.D. Buzz či I.D. Concept. Ale aj na ženevskom koncepte Škoda Vision E či šanghajskom Audi e-Tron Sportback. Či pôjde o hatchback alebo populárny crossover, nie je zatiaľ známe. Platforma však umožňuje akúkoľvek voľbu. Zatiaľ si v súvislosti s novinkou musíme vystačiť iba s názvom, teda niekoľkými, ktoré si nechal Seat registrovať na patentovom úrade.

Niet pochýb, že práve z nich vzíde definitívna voľba. Do úvahy prichádzajú názvy E-Born, Born-E. Práve písmeno E odkazuje na bezemisný pohon. Prečítať by sme to mohli ako Electric Born alebo Born Electric, čo znamená čosi ako zrodený z elektriny alebo rodený elektromobil. Pred príchodom sériového modelu možno očakávať opäť koncept. Ale asi nie príliš skoro. Vzhľadom na termín plánovanej produkcie najskôr koncom roka 2018 alebo na jar 2019.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Seat #elekrtomobil #Seat e-Born
Články podľa značiek