Road Rover: Land Rover chystá tretí modelový rad

Land Rover vraj túži po ďalšom rozšírení ponuky. K Range Roveru by mali pribudnúť Road Rovery. Už podľa názvu je jasné, že má ísť o vozidlá orientované viac na asfalt. Pomôže Jaguar.

28.09.2017 19:00
debata
Land Rover rozšíri ponuku o konkurenta BMW radu... Foto: Land Rover
Range Rover Velar - 2017 Land Rover rozšíri ponuku o konkurenta BMW radu 7 či Mercedesu-Benz triedy S. Zaútočí však veľkým crossoverom s elektrickým pohonom.
Koncern Jaguar Land Rover prežíva pod krídlami indickej spoločnosti Tata zlaté časy. Darí sa obom značkám a zvlášť Land Roveru, ktorý spolu s luxusnými Range Rovermi prekonáva odbyt Jaguarov viac ako dvojnásobne. To aj napriek príchodu extrémne úspešného SUV Jaguar F-Pace a očakávaného menšieho SUV E-Pace. A keďže Jaguar sa tlačí do terénu, Land Rover chce viac na asfalt. Stratégia počíta s úplne novým modelovým radom označeným ako Road Rover. Prvým zástupcom novej značky sa má stať crossover, s premiérou plánovanou na rok 2019.

Zaujímavé je, že napriek netradične štylizovanej karosérii má zaútočiť na luxusný segment, kde kraľuje BMW 7, Mercedes-Benz S, Audi A8 či Lexus LS. A možno aj na pripravovaný Volkswagen Phaeton. Na rozdiel od nich má však jazdiť dobre nielen na asfalte, ale aj na nespevnených povrchoch. Pritom má ísť o čistý elektromobil. Práve preto porovnanie s Phaetonom. Platformu si novinka požičia z pripravovanej novej vlajkovej lode Jaguaru, modelu XJ, ktorý v budúcnosti počíta už len s elektromotormi. Zaujať má najmä v USA a v Číne. Postupne sa portfólio rozrastie o ďalšie Road Rovery.

Toto označenie nie je pritom celkom nové. V plánoch Land Roveru sa objavilo už v päťdesiatych a neskôr šesťdesiatych rokoch. Označovať malo modely, ktorých úlohou bolo vyplniť priestor medzi vtedajším Defenderom a osobnými modelmi značky Rover. Nakoniec sa plány odložili a prvý „civilný“ Land Rover uzrel svetlo sveta ako luxusný Range Rover. Cestu pre oživenie tohto projektu otvorilo až spojenie s Jaguarom a výhodná synergia pri využívaní spoločných technológií oboma značkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Land Rover #Range Rover #Road Rover
Články podľa značiek