Hyundai vraj chce FCA. Rodí sa najväčšia automobilka?

Hyundai má údajne záujem o taliansko-americký koncern FCA Fiat Chrysler. Fúziou by razom vznikla najväčšia automobilka planéty.

29.09.2017 16:00
Hyundai - FCA Foto:
Koncern FCA už dlhšie hľadá strategického partnera. Údajne by ním mohol byť kórejský Hyundai.
debata (1)

Nie je tajomstvom, že šéf koncernu FCA Sergio Marchionne hľadá už dlhší čas partnera pre svoj taliansko-americký automobilový konglomerát. Zatiaľ ho však nenašiel. S jeho ponukou ho vypoklonkoval koncern Volkswagen aj americké koncerny General Motors a Ford. A zdá sa, že nič nebude ani z transakcie s čínskou automobilkou Great Wall Motor Company, ktorá mala podľa nedávnych informácií o Fiat a Chrysler záujem. Zato sa teraz objavili špekulácie o fúzii FCA s kórejskou spoločnosťou Hyundai Motor.

Ak by k tomu došlo, vznikla by najväčšia automobilka sveta. Vlani totiž oba koncerny vyrobili spolu 11,5 milióna áut, čo je viac ako VW Group, Toyota či Renault a Nissan spolu s Mitsubishi. Podľa analytika Lee Jea-ila zo spoločnosti Eugene Investment & Securities by však toto číslo nemuselo byť zďaleka konečné, pretože spojením spoločností by sa pre značky koncernu FCA otvorili vďaka Hyundaiu nové trhy, kde v súčasnosti nepôsobí. Kórejčania by zas získali silné portfólio SUV od Jeepu a pikapy RAM od Dodge.

Analytik tak predpokladá, že celosvetové ročné predaje by mohli stúpnuť na 12 miliónov áut. Zatiaľ je však všetko v rovine špekulácií. Ani jedna zo strán sa totiž k prípadnej fúzii nevyjadrila. Tak či tak vraj Hyundai tlačí na FCA, aby došlo k čo najrýchlejšej dojhode a zabránil riziku kúpy zo strany potenciálnych čínskych záujemcov, najmä spomínanej Great Wall Motor. Podľa Lee Jea-ilu by mohol Hyundai za FCA zaplatiť 9,83 miliardy amerických dolárov, pokiaľ by boli súčasťou predaja aj značky Maserati a Magneti Marelli. Bez nich by vraj bola cena ani nie polovičná.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Fiat #Chrysler #FCA #FCA Automobile
Články podľa značiek