Dyson: 'Kráľ vysávačov' chce podkúriť Tesle

Britský miliardár James Dyson, vynálezca bezvreckových vysávačov a majiteľ spoločnosti Dyson, chce do roku 2020 predstaviť a na trh uviesť vlastný elektromobil. Plán je veľkolepý.

02.10.2017 16:00
Dyson Foto:
Britský miliardár James Dyson zbohatol na výrobe bezvreckových vysávačov a ventilátorov. Technológie ich elektromotorov vraj vyvíjal s ohľadom na plán potenciálnej výroby elektrických áut.
debata (1)
James Dyson, ktorý vo svojej spoločnosti vyrába bezvreckové vysávače a ventilátory, plánuje do vývoja dizajnu a batérií nového elektromobilu investovať dve miliardy libier, čo je takmer 2,3 miliardy eur. Uviedla to agentúra Reuters. Dyson je tak ďalšou firmou, ktorá sa rozhodla konkurovať na rozvíjajúcom sa trhu elektrických áut tradičným automobilkám. Podarilo sa to už napríklad americkej Tesle.

Spoločnosť Dyson má pritom na nový projekt dobré predpoklady. Už 20 rokov vyvíja nové technológie pre batérie a elektromotory svojich vysávačov a ďalších produktov. Upozornil sám James Dyson. „Technológia batérií je pre Dyson veľmi dôležitá, elektromotory sú pre Dyson veľmi dôležité, ochrana životného prostredia je pre nás tiež veľmi dôležitá.“ Uviedol sedemdesiatje­denročný podnikateľ.

„Vyvíjal som tieto technológie veľmi dôsledne, pretože som vedel, že jedného dňa budeme môcť vyrábať autá.“ Tím 400 technikov už podľa Dysona strávil prácami na tajnom projekte dva a pol roka. V meste Malmesbury vyvíja batérie, ktoré budú poháňať autorsky vyvinutý elektrický motor pre elektromobil. Prototyp však zatiaľ neexistuje a firmu tiež čaká rozhodnutie, kde bude vozidlo vyrábať. Isté je, že Dyson vylúčil akúkoľvek spoluprácu s niektorou z existujúcich automobiliek.

Žiadne ďalšie informácie o projekte spoločnosť zatiaľ neposkytla. Dyson poznamenal, že konkurencia v automobilovom priemysle je silná a že je potrebné urobiť všetko pre utajenie detailných informácií o pripravovanom elektromobile. Nevieme teda ani to, kedy by sa mohla britská elektrická novinka dostať na trh. Ani to, čo pôjde o malý mestský alebo luxusný elektromobil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #vysávač #Dyson #James Dyson
Články podľa značiek