Čína zavádza kvóty na ekologické autá. Teraz už naostro

Čína síce automobilkám oddialila termín povinných kvót na ekologické autá, no v budúcnosti budú o to prísnejšie. Už v roku 2020 musia elektromobily a hybridy predstavovať 12 % z produkcie.

04.10.2017 16:00
debata (1)
Čína požaduje od automobiliek produkujúcich v... Foto: Chinaauto
Čína - elektromobily Čína požaduje od automobiliek produkujúcich v Číne zvýšenie podielu ekologických áut. Za nedodržiavanie plánovaných kvót hrozí prísnymi sankciami.
Čína je pre svetových výrobcov áut kľúčovým trhom. Ročne sa tam predá 30 miliónov áut. Bez tohto regiónu by niektoré automobilky už ani neexistovali. Lenže zlaté časy sa končia. Krajina, ktorá patrí stále k najväčším znečisťovateľom životného prostredia, chce byť v oblasti dopravnej ekológie pápežskejšia ako pápež. Pre automobilky produkujúce v Číne požaduje povinné kvóty na podiel ekologických áut, teda na elektromobily a hybridy.

Pôvodný návrh znel, aby všetci výrobcovia áut pridukovali už v roku 2018 povinne osem percent áut do zásuvky. To sa, pochopiteľne, stretlo s odporom automobiliek. Argumentovali tým, že nové kvóty nie je v takom krátkom čase možné splniť a navyše môžu mať vážne dosahy na ekonomické výsledky a podnikanie automobiliek v Číne. Najmä ak táto krajina plánuje voči porušovaniu kvót zaviesť tvrdé penalizácie, nevynímajúc odobratie licencie. Peking nakoniec povolil, ale len čiastočne.

Z plánu škrtol prvý rok s kvótou osem percent. Zato v roku 2019 sa budú musieť podieľať hybridy a elektromobily na celkových tržbách automobiliek až desiatimi percentami a v roku 2020 sa kvóta zvýši na 12 %. Automobilky tak vlastne len získali čas na investície do úprav svojich čínskych podnikov. Do plachiet im ale fúka stúpajúci odbyt zásuvkových áut. Napríklad v auguste sa ich v Číne predalo 55 000 a za prvých osem mesiacov spolu až 282 000 kusov. To predstavuje takmer polovicu celosvetového odbytu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #elektromobily #povinné kvóty #elektrické autá
Články podľa značiek