Mazda: Wankel sa vráti v Tokiu. Je to isté!

Tak predsa. Po mnohých protichodných informáciách o budúcnosti Wankelovho motora japonská Mazda potvrdila, že v Tokiu predstaví koncept poháňaný rotačným agregátom. A nejde len o exhibíciu. Dostať sa má do výroby.

06.10.2017 16:00
debata
Nový koncept s Wankelovým motorom by mal byť... Foto: Mazda
Mazda RX-Vision Concept - 2015 Nový koncept s Wankelovým motorom by mal byť evolúciou dva roky starej štúdie RX-Vision.

Tento rok je to presne 60 rokov od skonštruovania Wankelovho motora s krúživými piestami a 50 rokov od príchodu prvej Mazdy poháňanej týmto rotačným motorom – kupé Cosmo Sport. Dosť dôvodov na to, aby japonská automobilka pripomenula skutočnosť, že je jeho jediným zástancom, a to aj napriek tomu, že v súčasnosti žiaden model s wankelom nevyrába. Ten posledný zišiel z jej liniek v júni 2012. Po zastavení výroby kupé Mazda RX-8 sa však nástupca neobjavil a s ním zmizlo z planéty aj posledné sériové auto s rotačným motorom.

Na novej generácii Wankelovho motora vraj Mazda... Foto: Mazda
Mazda - Wankelov motor Na novej generácii Wankelovho motora vraj Mazda pracuje aj s americkou NASA.

Odvtedy sa o budúcnosti Wankelovho motora šíria protichodné informácie. Sama Mazda sa niekoľkokrát vyjadrila, že s ním už do budúcnosti neráta, no známe bolo aj to, že stále financuje tím technikov, ktorý na novej generácii motora pracuje. Šušká sa dokonca o spolupráci s NASA. Wankelov motor je totiž tvrdým orieškom. Doplatil na vysokú spotrebu, krátku životnosť, netesnosť spaľovacej komory a vysoké emisie, ktoré nie sú v súlade so stále prísnejšími normami. Vyriešiť tieto problémy nie je naozaj ľahké.

Teraz ale prichádza oficiálna správa, ktorá potvrdzuje, že wankelu dá Mazda predsa len ešte šancu. Na jesennom autosalóne v Tokiu predstaví koncept poháňaný takýmto motorom. Má ísť o evolúciu prekrásnej štúdie RX-Vision z roku 2015 a zároveň predobraz pripravovaného kupé s Wankelovým motorom. Rotačný agregát bude pritom hlavnou pohonnou jednotkou a nielen generátorom plug-in hybridnej sústavy, ako sa pred časom špekulovalo. Do výroby by sa malo nové kupé dostať približne v roku 2020. Aj z toho vidieť, že technici majú pred sebou ešte veľa práce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #wankelov motor #autosalón Tokio 2017
Články podľa značiek