Začína sa Autosalón Nitra. Bude to kráľovstvo crossoverov

Zostava značiek na 24. ročníku nitrianskeho autosalónu nebude síce kompletná, ale to neznamená, že neponúkne novinky. Mesačný odstup od motoršou vo Frankfurte nad Mohanom totiž znamená, že v Agrokomplexe uvidíme hneď niekoľko horúcich premiér. A zvlášť v triede populárnych crossoverov.

05.10.2017 06:00
debata (2)
Po prvýkrát v histórii nitrianskeho autosalónu... Foto: Škoda-Auto
Škoda Karoq - IAA Po prvýkrát v histórii nitrianskeho autosalónu sa v Agrokomplexe odohrá premiéra českej Škody. Tá sem privezie novučičké SUV Karoq, ktoré absolvovalo svetový debut len pred mesiacom vo Frankfurte nad Mohanom.

Zdá sa, že časy, keď na nitrianskom výstavisku „parkovali“ len autá, ktoré ste mohli vidieť v bežnej premávke, sú definitívne preč. Už vlaňajší ročník priniesol veľkú zmenu v počte výstavných premiér. Jednoducho, posun termínu autosalónu zo septembra na október výstave veľmi prospel. Práve vďaka tomu dokáže zachytiť novinky, ktoré absolvovali svetovú premiéru na jesenných prehliadkach v Paríži či vo Frankfurte nad Mohanom. Nie inak to bude tento rok. Mesačný odstup od nedávneho autosalónu v mekke nemeckého finančníctva znamená pre Nitru prísun naozaj „čerstvých“ áut.

Bez nemeckého tria

Slabinou však naďalej zostáva neúplný zoznam značiek. Lenže s krízovými rokmi sa to porovnať nedá. A navyše, s týmto problémom bojujú aj svetové automobilové prehliadky. Autosalóny skrátka vychádzajú z módy. Vo Frankfurte absentovali Peugeot, Nissan, Volvo, Fiat, Alfa Romeo, DS, Jeep, Mitsubishi alebo Rolls-Royce. Takže Nitra nebude výnimkou. Paradoxne, niektorých z chýbajúcich frankfurtských vystavovateľov tu nájdeme. Dorazil Peugeot, Mitsubishi, Nissan aj Volvo. V každom prípade sa však budete musieť zmieriť s tým, že okrem Fiatu, Alfy Romeo či Toyoty neuvidíte v Agrokomplexe ani nemecké prémiové trio.

Autosalón v číslach

Ročník 24.
Termín konania 5. – 8. 10. 2017
Výstavná plocha 37 000 m2
Počet vystavovateľov 220
Počet zúčastnených značiek 26
Počet ohlásených slovenských premiér 37
Agrokomplex Nitra - výstavisko Foto: Agrokomplex
Agrokomplex Nitra - výstavisko Agrokomplex Nitra - výstavisko

Mercedes-Benz, Audi ani BMW sa do Nitry nechystajú. A z prémiových značiek chýba tiež Lexus. Napriek tomu bude jesenný autosalón na premiéry bohatší ako po minulé roky. Oficiálne ich Nitra uvádza až 37, čo je síce trochu nadnesené, pretože mnohé z deklarovaných slovenských premiér si už ukradla konkurenčná jarná Incheba, ale aj tak ich z Frankfurtu dorazilo dosť. Zvlášť bohatá bude Nitra na nové crossovery. Po prvýkrát tu uvidíme Kiu Stonic, Hyundai Kona, Citroën C3 Aircross, VW T-Roc a najmä novú Škodu Karoq. Bude totiž vôbec prvou slovenskou premiérou Škody, ktorá sa odohrá v Nitre. V minulosti sa to kvôli nevhodnému termínu nepodarilo Fabii, Octavii, Rapidu ani iným modelom „škodovky“.

Sedem premiér z Frankfurtu

Staršieho dáta, ale stále nové je v triede SUV aj Volvo XC60, Subaru XV, Opel Crossoland X alebo modernizovaný Nissan Qashqai. A potom sa tu chystá silná zostava nových modelov nižšej strednej triedy, ktoré tvoria na Slovensku obzvlášť silný segment. Slovenský debut si odkrúti VW Polo, Seat Ibiza a čiastočne aj Ford Fiesta, ktorá sa na jar v Bratislave ukázala len v predprodukčnej verzii, teda v akejsi predpremiére. Za zmienku stoja aj ďalšie novinky.

K horúcim novinkám bude patriť aj nový... Foto: IAA
Citroën C3 Aircross K horúcim novinkám bude patriť aj nový crossover Citroën C3 Aircross, ktorý ponúka až 90 farebných kombinácií karosérie.

Napríklad nové Subaru Impreza, predĺžený VW Tiguan Allspace, ostrá verzia Hondy Civic Type-R, pikap Renault Alaskan, nové Kombi Opel Insignia Sport Tourer a výkonné 4-dverové kupé Kia Stinger, ktoré mení pohľad na túto kórejskú značku. Niektoré frankfurtské premiéry sa však doviezť nepodarilo. Napríklad druhú generáciu SUV Dacia Duster, hoci rumunská značka bude prítomná, ani nový elektromobil Nissan Leaf či liftback Hyundai i30 Fastback. Chýbať nebudú ani staré autá. V Agrokomplexe prebehne výstava veteránov. Vidieť tu bude môcť až 120 historických vozidiel vrátane Packardu, vzácnej Tatry 75 Cabrio či model zaniknutej značky Riley z roku 1936. A navyše štýlovú jazdu Citroënov 2CV. Sprievodný program tiež prinesie akrobatické jazdy na motocykloch a zraz tuningových vozidiel. Výstava potrvá do nedele 8. októbra.

Užitočné informácie

Termín konania 5. – 8. 10. 2017
Otvorené 5. – 7. 10 (9.00 h – 18.00 h)
Otvorené 8. 10. (9.00 h – 17.00 h)
Vstupné dospelí 5 €
Zľavnené vstupné (žiaci, študenti, nad 62 rokov, ŤZP) 3 €
Deti do 6 rokov 0 €
Parkovné 4 €

Zoznam výstavných premiér

HYUNDAI Kona, Tuscon Shadow
OPEL Insignia Grand Sport, Insignia Sports Tourer, Crossland X
SUBARU XV, Impreza
KIA Stonic, Stinger
LADA Lada Urban 5d, Lada Vesta
PEUGEOT 5008, 301, 308
JAGUAR F-Pace 25d
LAND ROVER Range Rover Velar
NISSAN Qashqai, X-Trail
RENAULT Koleos, Alaskan, ZOE
CITROËN C3 Aircross
SEAT Arona, Ibiza, Leon Cupra
ŠKODA Karoq
FORD Fiesta
HONDA Civic Sedan, Civic Type-R,
MAZDA CX-5, MX-5 RF
VOLVO XC60
VW T-Roc, Polo, Tiguan Allspace

Kde nájdete ktorú značku

Pavilón Značka
A Mazda, Ford
B Hyundai
F Škoda, VW, Seat, Suzuki, Mitsubishi
M1 Kia, Tesla, Dacia, Citroën, Renault
M2 Subaru, Lada, Peugeot, Mahindra, Honda
M3 Jaguar, Land Rover, Volvo, Opel, Nissan
   

Sprievodný program

Program Termín Miesto
Tuning Show 5. – 8. 10 Pavilón M4
Majstrovstvá SR vo vyslobodzovaní 6. 10 Voľná plocha E
Živé vysielanie Rádia Slovensko – Pozor Zákruta 6. 10. Pavilón M1
Konferencia Auto a Žena 7. 10. (10.30 – 12.30 h) Pavilón M2
MOTO Show 7.10 (10.30 – 17.00 h) Voľná plocha W
Majstrovstvá SR Db drag racing 7. 10. 2017 (10.00 – 17.00 h) pavilón S
Zraz tuningových vozidiel 8. 10 (9.00 – 17.00 h) Voľná plocha M4

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #autosalón Nitra 2017
Články podľa značiek