Na Islande stvorili unikátny 3D priechod. Donúti vás brzdiť

Islandské mesto Isafjordur sa odteraz chváli zaujímavým priechodom pre chodcov, ktorý má spomaliť vodičov. Pritom sa zaobíde bez „retardérov“. Funguje na optickom klame.

06.10.2017 19:00
debata (14)
Stačila farba a štetec a nad cestou sa zrazu... Foto: Isafjordur
Isafjordur - prechod pre chodcov Stačila farba a štetec a nad cestou sa zrazu vznášajú biele kvádre. Optický klam je naozaj silný.

Nový priechod využíva optický klam, ktorý vás donúti šliapnuť na brzdový pedál, aj keby ste nechceli. Pritom sa jeho tvorcovia zaobišli bez akýchkoľvek stavebných prác. Nie je to klasický „retardér“ so zvýšenou časťou vozovky. Stačila farba a štetec. Nakreslili ho streetartoví umelci a keď s k nemu blížite, uvidíte namiesto klasickej zebry kvádre, ktoré akoby sa vznášali nad asfaltom. O ostatné sa postará pud sebazáchovy.

Výhodou je, že takýto priechod si nevyžaduje... Foto: Isafjordur
Isafjordur - prechod pre chodcov Výhodou je, že takýto priechod si nevyžaduje žiadne špeciálne investície.

Samozrejme, keď tento vizuálny trik prekuknete a zvyknete si naň, prejdete cez priechod bez spomalenia. Lenže Island je plný turistov, ktorí nič podobné nečakajú. Takže niet pochýb, že cudzí vodiči pred priechodom určite spomalia. Na druhej strane je 3D efekt taký silný, že môže spôsobiť problémy. Napríklad neadekvátnymi reakciami, teda panickým brzdením. Priechod je preto v testovacej prevádzke, ale ak sa osvedčí, môže sa rozšíriť.

Podobné priechody, i keď s menším optickým klamom, už majú napríklad aj v indickom meste Ahmedábád a dokonca aj u našich západných susedov. Nejde teda celkom o novinku. Skúsenosti hovoria, že vodiči na ne reagujú znížením rýchlosti približne o 7 km/h v porovnaní s bežnými „zebrami“. Výhodou týchto priechodov je tiež to, že si nevyžadujú žiadne zásadné investície. Cena je takmer rovnaká ako pri bežných priechodoch tvorených bielymi pásmi.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Island #priechod pre chodcov #Isafjordur
Články podľa značiek