Tesla: Výroba Modelu 3 sa rozbieha pomaly. Veľkolepý plán má trhliny

Americká automobilka stále nevyrába najlacnejšie vozidlo vo svojej ponuke podľa plánu. V septembri malo zísť z liniek 1 500 kusov Modelu 3. V skutočnosti sa ich vyrobilo len 260 a z nich putovalo k zákazníkom len 220.

12.10.2017 16:00
debata (1)
Za Teslu Model 3 zaplatilo vratnú zálohu viac... Foto: Motor Trend
Tesla Model 3 - 2017 Za Teslu Model 3 zaplatilo vratnú zálohu viac ako pol milióna ľudí.

Odvážne vyhlásenia riaditeľa automobilky Tesla Motors Elona Muska sa už stali tradíciou. To isté však platí aj o komplikovanej realizácii jeho ambicióznych plánov. Najviac pozornosti v súčasnosti púta tretí model značky, za ktorý zaplatilo vratnú zálohu viac ako pol milióna zákazníkov. E. Musk však ubezpečoval, že výrobné linky budú stíhať dopyt uspokojovať.

Výroba Modelu S a Modelu X pokračuje bez zdržania. Foto: CNBC.com
104278462-Tesla model s and x dubai.1910x1000 Výroba Modelu S a Modelu X pokračuje bez zdržania.

S výrobou Modelu 3 sa začalo v auguste, keď z liniek zišlo 150 vozidiel. Išlo o urýchlený začiatok výroby, keďže Tesla preskočila testovanie výroby a nahradilo ho počítačovými simuláciami. Augustové vozidlá napokon putovali do rúk vedenia a zamestnancov firmy. V septembri sa mal objem vyrobených vozidiel zvýšiť na 1 500, no v skutočnosti sa ich vyrobilo len 260 a z nich len 220 skončilo v rukách zákazníkov.

Pre úplnosť treba dodať, že aj vozidlá vyrobené v septembri sú určené zamestnancom firmy, a preto sa môžeme domnievať, že pôvodne vynechaná testovacia fáza prebieha práve v týchto dňoch. Zložitosť situácie potvrdzuje aj vyjadrenie E. Muska na sociálnej sieti Twitter, v ktorom vyjadruje pochybnosť, či sa podarí splniť októbrový plán výroby.

Podľa amerického denníka The Wall Street... Foto: Glassdoor
tesla-montážna linka Podľa amerického denníka The Wall Street Journal je dôvodom spomalenej výroby nespustenie niekoľkých automatizovaných liniek.

Podľa amerického denníka The Wall Street Journal je dôvodom spomalenej výroby nespustenie niekoľkých automatizovaných liniek, ktoré E. Musk rád spomína vo svojich vyhláseniach. Kým sa ich nepodarí spustiť, musí určitá časť montáže prebiehať ručne, čo výrobu značne spomaľuje.

Problémy sa dotkli aj premiéry elektrického ťahača Semi, ktorú museli odložiť z 26. októbra na 16. novembra. Ide už o druhý posun termínu, keďže pôvodne mali ťahač predstaviť už v septembri. Okrem komplikácií s výrobou Modelu 3 uvádza Tesla ako dôvod odloženia premiéry aj zvýšenie výroby batérií pre Portoriko, ktoré v lete zasiahol hurikán Maria.

Tesla sa teda spoločne s riaditeľom Elonom Muskom zamotáva do vlastných prehnaných vyhlásení, ktoré znižujú dôveryhodnosť realizovateľnosti veľkolepých plánov. Väčšina zákazníkov čakajúcich na Model 3 už teraz vie, že skôr ako koncom budúceho roka sa v novom elektromobile neodvezie. Niektorí z nich sa ho dočkajú až v roku 2019, a to za predpokladu, že ďalšie spomalenie výroby už nenastane.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla Motors #Elon Musk #Model 3 #Semi
Články podľa značiek