Ferrari F16X: V Maranelle pracujú na SUV! Je to isté

Donedávna nemysliteľné sa stáva skutočnosťou. Šéf koncernu Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, kapituloval pred boomom SUV. Napriek striktnému odporu potvrdil, že Ferrari bude mať crossover. Prísť má po roku 2020.

13.10.2017 16:00
debata
Ferrari predsa len vstúpi do segmentu SUV i keď... Foto: Caradvice
Ferrari F16X- skica Ferrari predsa len vstúpi do segmentu SUV i keď pod vlastnou skratkou FUV. Skrývať sa za ňou má zvýšené štvordverové kupé s pohonom štyroch lies a hybridnou sústavou.
Ešte vlani tvrdil šéf koncernu Fiat Chrysler Sergio Marchionne, že Ferrari bude vyrábať SUV len cez jeho mŕtvolu. Teraz zmenil rétoriku. Pre agentúru Bloomberg potvrdil, že Ferrari to myslí s SUV „smrteľne vážne“. Marchionne teda nakoniec kapituloval pred rastúcim odbytom tejto kategórie. Pre Ferrari to bude iste prospešné, veď SUV pripravuje konkurenčné Lamborghini, ale aj Aston Martin. V priebehu najbližších tridsiatich mesiacov sa má rozhodnúť o objeme výroby takéhoto modelu, aby ostala zachovaná exkluzivita.

„Musíme sa naučiť, ako zvládnuť tento pre nás celkom nový vzťah medzi exkluzivitou a túžbou po raste odbytu,“ povedal Marchionne. Aby sa z projektu s kódovým označením F16X nestalo iba ďalšie hriešne drahé SUV, ako Lamborghini Urus, Bentley Bentayga alebo očakávaný Rolls-Royce Cullinan, hovorí o ňom ako o FUV. Pod touto skratkou sa skrývajú slovíčka Ferrari Utility Vehicle. Malo by ísť o štvordverové kupé s väčšou svetlou výškou. Zadný pár sa má otvárať protismerne.

Základom sa stane úplne nová platforma pripravovaná pre nástupcu súčasného GTC4Lusso. Práve vďaka nemu a FF získalo Ferrari skúsenosti s pohonom 4×4, ktorý bude pre F16X nevyhnutný. Zároveň bolo laboratóriom pre hybridnú technológiu, s ktorou novinka tiež ráta. Skombinovať má preplňovaný 8-valec s objemom 3,9 litra a minimálne jeden elektromotor. Nové FUV by sa malo objaviť na trhu v roku 2021 alebo o rok neskôr a pomôcť zvýšiť odbyt zo súčasných približne 8 000 áut ročne na viac ako 10 000.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #SUV #Sergio Marchionne #FAV #Ferrari F16X
Články podľa značiek