Structural Blue: Tento lak vyvíjal Lexus 15 rokov. Pochádza z motýľa Morpho

Lakovanie karosérií áut je skutočná veda. Žiadna z automobiliek si však nedala toľko práce s prípravou nového odtieňa ako Lexus. Inšpirácia prírodou sa ukázala ako tvrdý oriešok. Modrý lak Structural Blue, evokujúci farbu krídel motýľa Morpho, zabral nakoniec pätnásť rokov.

17.10.2017 12:00
debata (3)
Modrý odtieň dosahuje žiarivý efekt vďaka... Foto: Lexus
Lexus LC - Limited Edition Structural Blue Modrý odtieň dosahuje žiarivý efekt vďaka modrým nanočasticiam špeciálneho pigmentu a siedmim vrstvám laku.

Ak by Lexus vedel, do čoho ide, asi by bol vzdal boj hneď na začiatku. Chcel totiž žiarivý lak, pripomínajúci modré krídla jedného z najkrajších amerických motýľov Morpho. Háčik je v tom, že tento motýľ má v skutočnosti krídla bezfarebné. Modrá farba, ktorú vníma ľudské oko, je len výsledkom interferencie svetla na mikroskopickej mriežkovej štruktúre. Do vývoja Lexus zapojil výskumné centrá v Ann Aborn v Michigane a v Japonsku, v spolupráci s kalifornskou spoločnosťou Viavi Solutions, ktorá je dodávateľom pigmentov.

Modrý lak Structural Blue evokuje farbu krídel... Foto: Lexus
Lexus LC - Limited Edition Structural Blue Modrý lak Structural Blue evokuje farbu krídel motýľa Morpho, ktorý sa vyskytuje len na americkom kontinente. V skutočnosti sú ale jeho krídla bezfarebné.

Všetko sa to začalo pred pätnástimi rokmi. Pri vytváraní odtieňa pracovali návrhári so základnými vlastnosťami svetla, aby vytvorili niečo, čo je na pohľad modrejšie než akýkoľvek modrý pigment. Hneď sa ukázalo, že riešenie bude mimoriadne zložité, dokonca tak, že úloha nebude splniteľná. Na požadovaný efekt by totiž lak musel mať 40 samostatných vrstiev pigmentu. Tím sa však nakoniec dostal k siedmim vrstvám, ktoré už bolo možné uplatniť v sériovej produkcii. Potrebný je však pigment, ktorého výroba trvá osem mesiacov a vyžaduje dvanásť technologických krokov.

Lakovanie jedného vozidla trvá dvanásť hodín.... Foto: Lexus
Lexus LC - Limited Edition Structural Blue Lakovanie jedného vozidla trvá dvanásť hodín. Denne tak môžu vzniknúť len dva kusy špeciálnej edície Lexusu LC.

Nanáša sa na karosériu vo vrstve s hrúbkou len 15 mikrometrov medzi základným lakom a ďalšími čírimi vrstvami. Premenlivý kovový efekt, s ktorým sa farebný odtieň stále mení s dopadajúcim svetlom, vzniká vďaka nanočasticiam. Na nalakovanie jediného vozidla ich treba 300 gramov, čo predstavuje asi 300 miliárd farebných šupiniek. Výsledok je očarujúci. Kým bežné laky odrážajú necelých 50 percent dopadajúceho svetla v podobe viditeľného modrého tónu, v prípade odtieňa Structural Blue je to takmer 100 percent.

Nový lak sa predstaví na limitovanej edícii luxusného kupé Lexus LC. Proces úpravy karosérie je však natoľko zložitý, že počas jedného pracovného dňa možno v najmodernejšom závode Motomachi vyrobiť len dve vozidlá v odtieni Structural Blue. To naznačuje, že nový lak bude pekne drahý výstrelok. Cenu si však Lexus nechal zatiaľ pre seba.
Lexus LC - Limited Edition Structural Blue
Lexus LC - Limited Edition Structural Blue
+9Lexus LC - Limited Edition Structural Blue

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lexus #lak #Lexus LC #Structural Blue #Lexus LC Limited Edition
Články podľa značiek