Mercedes CLS: Nové 4-dverové kupé skombinuje 'éčko' s 'eskom'

Už o mesiac na autosalóne v Los Angeles ukáže Stuttgart tretiu generáciu štvordverového kupé CLS. Využije síce platformu triedy E, komfortom a vybavením sa má však blížiť skôr k vlajkovej lodi S. Shooting Brake už nepríde.

17.10.2017 19:00
debata
Predprodukčné prototypy už majú za sebou viac... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz CLS - 2018 prototypy Predprodukčné prototypy už majú za sebou viac ako päť miliónov testovacích kilometrov.

Nová trieda E je na svete už viac ako rok. Medzičasom ju obohatilo kombi, outdoorové kombi All-Terrain, kupé aj kabriolet či deriváty AMG. Čakalo sa už len na 4-dverové kupé CLS, ktoré po minulé dve generácie využívalo práve základy triedy E, hoci navonok sa tvárilo viac autonómne. Ostať to tak má aj do budúcnosti. Tretia generácia si totiž napriek zmene nomenklatúry ponechá označenie CLS, hoci sa núkala skratka CLE. Premiéra je už naozaj za rohom. Stuttgart predstaví nové luxusné kupé v novembri na autosalóne v Los Angeles. Aj preto pustil do sveta prvé informácie a k tomu snímky maskovaných skúšobných prototypov.

Novinka má spojiť platformu triedy E, dynamický... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz CLS - 2018 prototypy Novinka má spojiť platformu triedy E, dynamický dizajn a komfort na úrovni vlajkovej lode S.

Mercedes tvrdí, že novinku posunie do vyšších sfér. Napriek základom z éčka má totiž ponúknuť komfort takmer na úrovni vlajkovej lode S. Autonómiu si uchová nielen názvom a dizajnom, ale aj niektorými technologickými vychytávkami – napríklad novými diódovými svetlami s dosahom až 650 metrov. V interiéri, ktorý ponúkne nielen štvor-, ale prvýkrát aj päťmiestne usporiadanie, nájdeme digitálny prístrojový panel z triedy S. Sedadlá majú vzhľadom na športovú povahu CLS poskytnúť viac bočnej opory. Podobne to bude s podvozkom naladeným špeciálne pre dynamický charakter kupé.

Vplyv „eska“ je viditeľný aj v interiéri. CLS... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz CLS - 2018 prototypy Vplyv „eska“ je viditeľný aj v interiéri. CLS si z neho požičia veľký virtuálny prístrojový panel.

Pod kapotou sa objavia nové radové 6-valce, predstavené len nedávno v triede S. Dieselovú ponuku zastúpia verzie CLS 350d (207 kW) a CLS 400d (246 kW), benzín zas verzie CLS 350 (266 kW) a CLS 400 (320 kW). K hospodárnosti má prispieť mikrohybridná sústava s reverzibilným alternátorom a tiež slušná aerodynamika reprezentovaná súčiniteľom odporu vzduchu Cx 0,27. Neskôr sa pridajú nielen slabšie 4-valce, ale aj ostré deriváty CLS 53 AMG a CLS 63 AMG s vidlicovým 8-valcom.

Pod kapotou sa objavia nové radové 6-valce,... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz CLS - 2018 prototypy Pod kapotou sa objavia nové radové 6-valce, predstavené len nedávno vo vlajkovej lodi S.
Za príplatok si budete môcť dopriať pneumatické odpruženie či pohon oboch náprav 4Matic, ktorý má mať širšie zastúpenie. Predprodukčné prototypy majú už za sebou päť miliónov testovacích kilometrov v reálnych podmienkach aj v laboratóriu. Stuttgartská automobilka nič iné ako úspech neočakáva. Napokon, práve Mercedes-Benz a jeho trieda CLS stvoril svet štvordverových kupé. Z prvých dvoch generácii predal Mercedes približne 350 000 exemplárov. Paradoxne, štýlové kombi CLS Shooting Brake z plánov Stuttgartu vypadne. Vietor z plachiet mu totiž berú kupé-SUV na báze GLC a GLE.
Mercedes-Benz CLS - 2018 prototypy
Mercedes-Benz CLS - 2018 prototypy
+18Mercedes-Benz CLS - 2018 prototypy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Mercedes-benz CLS #autosalón Los Angeles 2017
Články podľa značiek