Mini Electric: Cooper na 'baterky' sa hrá na hothatch

V roku 2019 by mal na trh doraziť prvý sériový elektromobil Mini. Jeho predskokanom sa stala frankfurtská štúdia. Spája tradíciu a jazdné vlastnosti „motokáry“ s bezemisnou prevádzkou.

18.10.2017 06:00
debata (1)
Koncept elektrického Mini sa tvári tak trochu... Foto: Mini
Mini Electric Concept - 2017 Koncept elektrického Mini sa tvári tak trochu ako hothatch. Jeho predná maska či sacie otvory sú však falošné. Elektromotor ich nepotrebuje.

Elektrický pohon nie je pre Mini ničím novým. Už v roku 2008 predstavilo elektromobil Mini E. Vznikla z neho 600-kusová séria, ktorá však nebola určená bežným zákazníkom. Testovacia flotila sa dostala do rúk vybraným klientom a koncernu BMW poskytla prvé skúsenosti s reálnou prevádzkou elektromobilu. Výsledky nakoniec „zhltla“ divízia BMW i. Jednoducho poslúžili pri vývoji elektrického BMW i3. Na Mini sa nedostalo. A to poriadne dlho. Až tento rok totiž predstavilo svoj prvý sériový plug-in hybridný model Cooper S E Countryman ALL4. Stále však nie s čisto elektrickou sústavou.

Ako sa na koncept patrí, dostal veľké, až... Foto: Mini
Mini Electric Concept - 2017 Ako sa na koncept patrí, dostal veľké, až 19-palcové, disky kolies. Žlté akcenty používala už testovacia flotila Mini E z roku 2008.

Tá príde na rad až v roku 2019, teda 11 rokov po Mini E, a jej predskokanom sa stal frankfurtský koncept Mini Electric. Bohužiaľ, automobilka o ňom veľa neprezradila, aspoň čo sa týka technických parametrov. Nepoznáme výkon ani kapacitu batérií. Mini hovorí len o viac ako dostatočnom dojazde, priam športovej dynamike a jazdných vlastnostiach „motokáry“. Elektrické Mini má tak zachovať typickú DNA značky. A týka sa to aj dizajnu, ktorý navodzuje atmosféru elektrického hothatchu. Tvorcovia nešetrili na spojleroch ani na sacích otvoroch.

Vzadu zaujme grafika svetiel inšpirovaná... Foto: Mini
Mini Electric Concept - 2017 Vzadu zaujme grafika svetiel inšpirovaná britskou vlajkou.

V tomto prípade však ide len o vizuálny efekt, keďže elektrický pohon Mini nepotrebuje toľko chladiaceho vzduchu. Oválna predná maska je zaslepená a to isté platí o fiktívnych otvoroch po stranách predného nárazníka. Športový „look“ dodávajú rozšírené prahy, 19-palcové disky kolies, strešný spojler a zadný difúzor. Nič ako výfuk v ňom však nenájdete. Dizajnéri to celé zabalili do jemne olivového laku s kontrastnými akcentmi v žltej farbe Striking Yellow. Nájdeme ich na prednej maske, spätných zrkadlách, prahoch, streche či kolesách. Nechýba logo zásuvky. Svetlá sa spoliehajú výlučne na diódy, vzadu v grafike britskej vlajky Union Jack.

Je možné, že niektoré dizajnové prvky uplatní Mini pri facelifte súčasnej generácie, ktorá je na trhu už od roku 2014, prípadne na novej generácii. Až tá pravdepodobne príde s čisto elektrickou verziou. Niesť však nebude označenie E, tak ako v minulosti, ale Electric. A objaví sa aj na ďalších pripravovaných elektromobiloch Mini.
Mini Electric Concept - 2017
Mini Electric Concept - 2017
+6Mini Electric Concept - 2017

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #Concept #koncept #autosalón Frankfurt 2017 #Mini Electric
Články podľa značiek