Toyota Project Portal: Vodíkový Kenworth je v ostrej prevádzke

Toyota odštartovala reálne skúšky kamióna Project Portal, ktorý využíva palivové články z Toyoty Mirai. Jazdiť bude v Los Angeles.

18.10.2017 19:00
debata
Experimentálny kamión Kenworth T660 je vybavený... Foto: Toyota
Toyota Project Portal - Kenworth na vodík Experimentálny kamión Kenworth T660 je vybavený technológiou vodíkovej Toyoty Mirai.

O projekte Portal informovala Toyota už na jar. Teraz však uviedla, že vývoj vodíkového kamióna dospel do štádia reálnych skúšok. Tento upravený americký Kenworth T660 využíva totiž namiesto naftového motora palivové články. Ide o dve súpravy zo sériového vodíkového sedanu Toyota Mirai. Tie dodávajú pomocou fúzie vodíka s kyslíkom elektrickú energiu elektromotorom s výkonom 493 kW a krútiacim momentom 1 790 Nm. Dynamikou vraj Project Portal prekonáva konvenčných súperov.

Palivové články dodávajú energiu elektromotorom... Foto: Toyota
Toyota Project Portal - Kenworth na vodík Palivové články dodávajú energiu elektromotorom s výkon 499 kW a krútiaci moment 1 796 Nm.

Skúšobná súprava si poradí s hmotnosťou 36 ton, pričom zásoba vodíka v nádržiach umiestnených v zadnej časti kabína a akumulátory s kapacitou 12 kWh umožnia dojazd 320 km. To by malo stačiť prevádzke na kratšie vzdialenosti. Aj preto Toyota nasadila tento bezemisný kamión v Los Angeles, kde bude premávať z prístavu do okolitých skladov. Výhodou je, že v Kalifornii je vybudovaná najhustejšia sieť vodíkových čerpacích staníc, bez ktorých sa Project Portal nezaobíde.

Skúsenosti z prevádzky poslúžia na overenie spoľahlivosti technológie a jej potenciálu nielen na krátkych trasách.
Toyota Project Portal - Kenworth na vodík
Toyota Project Portal - Kenworth na vodík
+7Toyota Project Portal - Kenworth na vodík

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #palivové články #Toyota Mirai #Kenworth
Články podľa značiek