Amazon chce dobíjať elektromobily pomocou dronov

Spoločnosť Amazon získala patent na veľmi originálne využívanie dronov. Vidí ich ako mobilných dopravcov energie pre elektromobily. Znie to dosť bláznivo, ale prečo nie?

25.10.2017 16:00
debata
Podľa Amazonu budú schopné dobíjacie drony... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Vision Van Concept Podľa Amazonu budú schopné dobíjacie drony pristávať na strechách áut aj počas jazdy.
Po dodávkach tovarov či pošty prostredníctvom dronov vidí spoločnosť Amazon aj ďalšie možnosti využitia týchto lietajúcich robotov. Získala patent na dron, ktorý by slúžil ako lietajúca dobíjacia stanica pre elektromobily. Patent vraj podala už v roku 2014 a na jeho udelenie čakala do októbra tohto roka. Znie to možno trochu bláznivo, ale v určitých situáciách by takáto technológia mohla pomôcť majiteľom elektromobilov, a to najmä v núdzových situáciách. Sieť dobíjacích staníc nie je totiž stále dostatočne hustá a riziko vybitia akumulátorov v oblasti bez nabíjačky reálne.

Podľa Amazonu má byť dron vybavený nabíjačkou a akumulátormi. Vodič, ktorému bude hroziť vybitie elektromobilu, si bude môcť takýto dron objednať prostredníctvom smartfónu. Lietajúca nabíjačka následne vyhľadá ideálne miesto na stretnutie a poletí k vozidlu, ktorému dochádza elektrická energia. Všetko by pritom malo prebiehať bez ľudského zásahu a dokonca aj počas jazdy. Dron jednoducho pristane na streche vozidla, ktoré je vybavené potrebným dokom na nabíjanie a odovzdá mu potrebnú dávku energie. Po skončení procesu sa dron vráti do materskej stanice.

Systém nemá byť určený pre plné nabitie, ale len na doplnenie zásoby energie potrebnej na cestu k najbližšej nabíjacej stanici. Technológia je zatiaľ iba v štádiu patentu a bude potrebné vyriešiť množstvo problémov. Napríklad aj ten, že samotný dron má veľkú spotrebu elektrickej energie a krátky operačný dosah. O to menší, o čo ťažšie budú batériové články, ktoré bude niesť. Pritom možno predpokladať, že vodič, ktorý si dron privolá, bude mimo „civilizácie“. Inak by na dobitie vozidla použil klasickú sieť. V budúcnosti sa však môže technológia batérií, najmä ich energetická hustota zvýšiť natoľko, aby bol nápad realizovateľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #elektromobily #dron
Články podľa značiek