Lamborghini Urus: Lambo už finišuje s prípravou výroby prvého SUV

Prvé SUV zo Sant Agata sa oficiálne predstaví 4. decembra. Lamborghini nás tak necháva zatiaľ nahliadnuť aspoň do zákulisia príprav produkcie. Nie je to jednoduché. Výrobné priestory musela automobilka zdvojnásobiť.

25.10.2017 19:00
debata (2)
Urus bude schádzať z radikálne modernizovaného... Foto: Lamborghini
Lamborghini - fabrika Sant Agata Urus bude schádzať z radikálne modernizovaného materského závodu v Sant Agata. Pre Urus vybudovalo Lamborghini po prvýkrát vlastnú lakovňu, čím plocha závodu vzrástla takmer na dvojnásobok.

Ide do tuhého. Päť rokov po predstavení konceptu Urus, ktorý predznamenal príchod prvého SUV značky s rozzúreným býkom, sa Lamborghini chystá na premiéru sériového modelu. Stane sa tak presne 4. decembra. Vývoj a prípravy na sériovú produkciu dali automobilke poriadne zabrať. V priebehu osemnástich mesiacov musela zdvojnásobiť výrobné priestory z pôvodných 80 000 na súčasných 160 000 štvorcových metrov.

Tie vytvoria rezervu práve na produkciu Urusu. Kým vlani vyrobilo Lamborghini 3 475 Aventadorov a Huracanov, s novým SUV by sa mala kapacita vyšplhať na 7 000 kusov. Okrem samotnej produkcie poskytne vynovený závod aj novú testovaciu off-roadovú trať, kde bude preverený každý exemplár Urusu ešte predtým, než sa dostane k zákazníkom. Obsahuje až trinásť rôznych testovacích povrchov.

Urus má byť najrýchlejším SUV planéty. Pod... Foto: Auto News
Lamborghini Urus - 2018 Urus má byť najrýchlejším SUV planéty. Pod kapotou bude skrývať preplňovaný osemvalec s výkonom 478 kW, teda viac ako Bentley Bentayga. Bude tiež podstatne ľahší.

O nezáujem sa Lamborghini neobáva. Do plachiet mu fúka stúpajúci záujem o SUV. A tých prémiových nie je naozaj veľa. Navyše chce pritiahnuť pozornosť rekordným časom na referenčnom okruhu Nürburgring. Napokon, má ísť o najrýchlejšie SUV planéty. Pod jeho prednou kapotou sa objaví dvakrát preplňovaný štvorlitrový 8-valec, vôbec prvý turbomotor Lamborghini. Dávať má až 478 kW, čo je o 31 viac v porovnaní s Bentleyom Bentayga.

Tipovať môžeme šprint na stovku pod štyri sekundy a maximálku minimálne 310 km/h. V prvom roku zíde z liniek tisíc exemplárov, v tom nasledujúcom až 3 500. Kapacita však nie je pevne obmedzená. V prípade vyššieho záujmu môže talianska značka produkovať aj viac Urusov. Prvé kusy sa majú dostať k zákazníkom v druhom štvrťroku budúceho roka. Takže napriek tohtoročnej premiére si ho záujemcovia pod stromček ešte nedajú.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lamborghini #Lamborghini Urus
Články podľa značiek