Honda Super Cub: 'Japonská Vespa' má na konte 100 miliónov kusov!

Táto nenápadná motorka dosiahla čosi, čo sa ešte žiadnemu dopravnému prostriedku nepodarilo. Počtom sto miliónov vyrobených kusov pokorila všetko, čo má kolesá.

26.10.2017 19:00
debata
Sériovú produkciu odštartovala Honda v auguste... Foto: Honda
Honda Suoer Cub Sériovú produkciu odštartovala Honda v auguste 1958 v domovskom závode Yamoto.

Vo svete automobilovej výroby sú rekordérmi napríklad Ford T, VW Beetle alebo Toyota Corolla. Z montážnych liniek ich zišli desiatky miliónov. Lenže to, čo sa podarilo Honde s jej motocyklom Super Cub, je skutočným unikátom. Japonská značka oznámila, že vyrobila už stomiliónty exemplár. Trvalo to 59 rokov. Tento míľnik je o to vzácnejší, že koncepcia Super Cubu sa napriek viacerým inováciám nezmenila. A to sa nedá povedať o súčasnom Volkswagene Beetle ani o Toyote Corolla. Jednoducho Super Cub je stále Super Cub, a to na prvý pohľad.

Napriek mnohým inováciám si Super Cub zachoval... Foto: Honda
Honda Suoer Cub Napriek mnohým inováciám si Super Cub zachoval pôvodnú koncepciu s nízkym rámom, štvortaktným motorom a ochrannými štítmi na nohy.

Sériovú produkciu odštartovala Honda v auguste 1958 v domovskom závode Yamoto, severne od Tokia. Úspech na seba nedal dlho čakať. Zo Super Cubu sa stal okamžitý bestseller. Napriek jednoduchosti a nízkej cene, vďaka ktorej si mohol Super Cub kúpiť prakticky každý Japonec, priniesol tento dopravný prostriedok viacero pokrokových riešení. Napríklad štvortaktný motor s objemom 50 kubických centimetrov. V porovnaní s dvojtaktnou konkurenciou vynikal nízkou spotrebou a vysokou spoľahlivosťou.

Odstredivá spojka odstránila nutnosť používať páčku na riadidlách. Dizajn zas priniesol nízky chrbticový rám a ochranné štíty na nohy. Už tri roky po spustení výroby, teda v roku 1961, mala Honda na konte milión predaných kusov. To aj vďaka exportu do USA. V roku 1974 oslávila výrobu desaťmiliónteho exempláru a v roku 2006 zišiel z liniek Super Cub s poradovým číslom 50 000 000. Na ďalších 50 tak potrebovala Honda už len jedenásť rokov. V súčasnosti produkuje Super Cub v šestnástich závodoch v pätnástich krajinách. Super Cub odtiaľ putuje na 160 trhov sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #motorka #Honda #Honda Super Cub
Články podľa značiek