Rolls-Royce: Elektromobil áno, plug-in hybrid nie

Rolls-Royce nezavrhol myšlienku plne elektrického Phantomu. Priznáva však, že vznikne skôr kvôli emisným reguláciám ako na základe dopytu zo strany zákazníkov.

27.10.2017 16:00
debata (1)
Elektrický Phantom 102 EX predstavila... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce - 102EX Electric Concept - 2011 Elektrický Phantom 102 EX predstavila automobilka Rolls-Royce už pred šiestimi rokmi v Ženeve. Reakcia zákazníkov však bola taká vlažná, že zelenú do výroby nikdy nedostal.
Rolls-Royce a elektromobil? Tak raz to tu už bolo, ale len v podobe konceptu 102 EX. Reakcie na zásuvkový Phantom, predstavený v Ženeve pred šiestimi rokmi, boli však také vlažné, že automobilka odložila projekt do šuplíka. Lenže svet sa mení a na sprísňujúce sa emisné normy bude musieť reagovať aj výrobca ultraluxusných limuzín s 12-valcovými motormi. Takže šuplík bude musieť otvoriť aj napriek tomu, že príliš veľkú chuť na to nemá. A ani jeho zákazníci.

Potvrdzujú to aj slová šéfa automobilky Torstena Müllera-Ötvösa. „Viac ako záujmom zákazníkov sa riadime reguláciami. V budúcich rokoch sa môže stať, že centrá niektorých veľkých miest zakážu vozidlá so spaľovacími motormi. V takomto prípade bude elektrifikácia nutnosťou,“ vysvetlil Müller-Ötvös dôvod, prečo je elektrifikácia jednou z nových priorít značky. Môže sa stať, že sa to dotkne aj nedávno predstavenej novej generácie Phantomu. Práve ten by sa mal stať prvým elektromobilom Rolls-Royce.

Napokon, britský výrobca na to myslel už pri vývoji. Platforma s názvom Architecture of Luxury je na zástavbu batérií a elektromotorov pripravená. I keď sa podľa Ötvösa ešte nestalo, aby do predajne prišiel zákazník s požiadavkou na elektromobil. To sa ale v budúcnosti môže stať. Elektromobil by navyše priniesol bonus ešte vyššieho akustického komfortu, aký je schopný poskytnúť nový 12-valcový Phantom aj napriek tomu, že ide o najtichšie auto planéty.

V každom prípade, ak sa tak stane, Rolls-Royce trvá na čisto elektrickom pohone. Plug-in hybrid ani elektromobil s predlžovačom dojazdu nemajú v pláne automobilky miesto. „Nechceme robiť žiadne dočasné riešenia, to je naša stratégia,“ dodal Ötvös. To platí aj pre autonómne systémy, v súvislosti s ktorými je Rolls-Royce veľmi opatrný. Systém autopilota mieni použiť až vtedy, keď bude technológia dokonalejšia. „Zatiaľ to pre nás nie je dôležité, pretože väčšina našich zákazníkov má vlastného vodiča.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Rolls-Royce #Rolls-Royce 102 EX
Články podľa značiek