Honda Sports EV Concept: Elektrické kupé je v hre

Honda plánuje veľkú elektrickú ofenzívu. Miesto v nej by mohol mať aj športový kompakt s umelou inteligenciou. Reakcie testuje Honda v Tokiu.

03.11.2017 16:00
debata
Dizajnom odkazuje Koncept na sedemdesiate roky... Foto: Honda
Honda Sports EV Concept - 2017 Dizajnom odkazuje Koncept na sedemdesiate roky a veľmi mu to pristane. Kruhové svetlá dopĺňa svietiace logo.

Vo Frankfurte nad Mohanom predstavila Honda sympatický koncept mestského elektromobilu, ktorý svojimi tvarmi odkazoval na sedemdesiate roky. Nešlo pritom o výstrel do tmy. Štúdia Urban Concept, kratšia než súčasný Jazz, sa naozaj chystá na montážne linky, i keď zbavená niektorých futuristických prvkov, ktoré nesmú showcaru chýbať. To, čo spájalo koncept s realitou, bola však elektrická technológia, presnejšie elektrická platforma, ktorá sa stane základom ďalších elektrických áut Hondy.

Koncept Sports EV je postavený na elektrickej... Foto: Honda
Honda Sports EV Concept - 2017 Koncept Sports EV je postavený na elektrickej platforme, ktorá bude základom viacerých elektromobilov Hondy. Možno aj kompaktného kupé.

Čo by mohlo nasledovať po prvom elektromobile, naznačila Honda v Tokiu, kde vystavila kompaktné kupé Sports EV Concept. Ten pravdepodobne zdieľa podobnú modulárnu platformu. Lenže Honda sa o štúdii príliš nerozhovorila. V každom prípade ide o elektromobil s batériami zabudovanými v podlahe. Formát je o čosi veľkorysejší, i keď presné rozmery nepoznáme. Dizajn nadväzuje na retrolínie Urban EV Conceptu. Má kruhové svetlá a svietiace logo. Okná kabíny sú inšpirované motocyklovou prilbou a vytvárajú jednoliaty celok.

Ako sa na koncept patrí, je vybavený kamerami... Foto: Honda
Honda Sports EV Concept - 2017 Ako sa na koncept patrí, je vybavený kamerami namiesto spätných zrkadiel a integrovanými kľučkami dverí.
Panoramatická strecha prechádza plynulo do zadného okna splývavého profilu kabíny. Vzadu nájdeme opäť svietiace logo a svetlá evokujúce frankfurtský koncept. Kolesá by mohli mať 17 alebo 18 palcov. Do interiéru Honda nikoho nepustila. Tvrdí však, že Sports EV Concept je vybavený umelou inteligenciou, ktorá má dopriať vodičovi za volantom skutočnú radosť z jazdy. O tom, či dostane malé kupé zelenú do sériovej produkcie, rozhodnú pravdepodobne reakcie verejnosti. Mestského elektromobilu sa však dočkáme v Európe už v roku 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Hinda #autosalón Tokio 2017 #Honda Sports EV Concept
Články podľa značiek