Bentley Bentayga: Plug-in hybridnú verziu už testujú na Nürburgringu

Najluxusnejšie SUV súčasnosti rozšíri ponuku pohonných jednotiek o plug-in hybridnú verziu. Predprodukčný prototyp v súčasnosti podstupuje testy na nemeckom legendárnom okruhu Nürburgring. Pohonnú sústavu bude mať z Porsche.

06.11.2017 16:00
Bentayga arctica-2 Foto:
Momentálne je model Bentley Bentayga v ponuke so zážihovým dvanásťvalcom a vznetovým osemvalcom.
debata
Bentayga je pre britskú automobilku Bentley patriacu pod koncern Volkswagen veľmi dôležitá. Záujem o luxusné SUV prevýšil očakávania možno aj samotných predstaviteľov značky. Momentálne je model Bentley Bentayga dostupný s dvomi agregátmi. Na výber je zážihový dvanásťvalec a vznetový osemvalec. Druhý menovaným je motor, ktorý debutoval pod kapotou Audi SQ7.

Od spustenia predaja sa prísun nových objednávok nezastavil a čakacia doba sa v súčasnosti pohybuje okolo jedného roka. Bentley sa navyše rozhodlo rozšíriť ponuku pohonných jednotiek o plug-in hybridnú verziu. Neutíchajúci lov na emisie oxidu uhličitého a hrozba zákazu vjazdu do centier veľkomiest pre autá so spaľovacími motormi prinútil značku poskytnúť záujemcom alternatívu.

O pohon dobíjateľného hybridu sa pravdepodobne bude starať sústava z niektorého Porsche. V hre sú hybridné sústavy modelov Cayenne a Panamera. Z hľadiska luxusu a športových predností sa dá očakávať, že voľba padne na systém z Panamery 4 E-Hybrid. Ten využíva spoluprácu 2,9-litrového benzínového šesťvalca a elektromotora. Zásoba lítium-iontových batérií pritom vystačí na 51 kilometrov čisto elektrickej jazdy. Maximálny výkon celej sústavy je 340 kW (456 k) a maximálny krútiaci moment dosahuje 700 Nm.

Bentley Bentayga plug-in hybrid sa objaví na trhu už na budúci rok. Tým sa ale rozširovanie ponuky o alternatívne pohony nekončí. Bentley postupne plánuje vytvoriť hybridné verzie zo všetkých svojich modelov. V druhej polovici budúceho roka by mal prísť na trh aj dobíjateľný hybrid Continetlal GT.

Pohonná sústava by sa mala skladať... Foto: Bentley
Bentley arctica-3 Pohonná sústava by sa mala skladať 2,9-litrového benzínového šesťvalca a elektromotora.

Rozhodnutie o hybridizácii modelového portfólia zo strany Bentley je o to zaujímavejšie, že jeho najväčší konkurent Rolls-Royce volí presne opačnú stratégiu. Ten nepovažuje hybridy za riešenie mobility budúcnosti. Ako alternatívu preto zvažuje len čistokrvné elektromobily. Čas ukáže, ktorá možnosť u zákazníkov zvíťazí a ktorý z výrobcov luxusných vozidiel z nej bude profitovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #plug-in hybrid #Bentley Bentayga
Články podľa značiek