Tesla nestíha výrobu. Autá dokončujú díleri!

Nábeh výroby nového modelu Tesla 3 nejde podľa pôvodných predstáv automobilky. Dodacie lehoty rastú

08.11.2017 12:00
debata (19)
Na model Tesla 3 čaká viac ako pol milióna... Foto: Tesla
Tesla - výroba Freemont Na model Tesla 3 čaká viac ako pol milióna zákazníkov, ktorí už zložili zálohu. Automobilky však nedokážu rozbehnúť sériovú výrobu v požadovanom množstve.

Sám šéf automobilky Tesla, Elon Musk, nazval nábeh výroby nového modelu Tesla 3 „produkčným peklom“. A zdá sa, že to peklo naozaj je. Pôvodne mala Tesla vyrábať už v novembri 5 000 kusov týždenne. Momentálne však rozosiela akcionárom spoločnosti a zákazníkom, ktorí si Teslu 3 objednali, e-mail, v ktorom ich informuje, že pôvodne plánovaný cieľ nedosiahne.

„Aj keď dosahujeme veľký pokrok vo výrobe modelu 3, niektoré výrobné procesy sťažujú naše odhady v tom, ako dlho potrvajú a o koľko výrobu predĺžia. Očakávame, že na 5 000 kusov týždenne sa dostaneme v prvom kvartáli 2018. Čoskoro poskytneme viac informácií zákazníkom, ktorí svoje auto očakávajú ešte v tomto roku,“ píše sa v liste. V preklade to znamená, že vytúženú Teslu 3 v pôvodnom termíne nedostanú.

Tesla Model 3 Foto: Motor Trend
Tesla Model 3 - 2017 Tesla Model 3

Priemerná doba sklzu oproti avizovanému dátumu doručenia je jeden mesiac. Pritom čakajúcim, ktorí mali dostať Teslu 3 v decembri a v januári, už bola čakacia lehota o mesiac predĺžená. Pikantné je, že z liniek závodu Tesly schádzajú nedokončené autá. „V mnohých prípadoch boli autá expedované z továrne bez kľúčových komponentov, napríklad bez displeja alebo sedadiel,“ píše Financial Times.

Dôvodom je nedostatok komponentov od dodávateľov. Automobilka sa preto rozhodla autá dokončiť až v predajniach. Má to byť efektívnejšie, než zastaviť kvôli chýbajúcim dielcom celý výrobný proces. Financial Times sa domnieva, že táto zvláštna prax môže byť dôvodom toho, prečo v štúdiách kvality končieva Tesla na chvostoch rebríčkov. Díleri jednoducho nedokážu finalizovať auto v požadovanej kvalite.

A vraj sa to týkalo aj modelov S a X, pretože takýto systém funguje u Tesly už niekoľko rokov. Pre amerického výrobcu elektromobilov, ktorý vlani dosiahol rekordnú stratu, to nie je práve dobrá reklama. Otázne je, ako na predlžovanie dodacích lehôt zareagujú samotní zákazníci. Tesla má totiž na stole objednávky na viac ako pol milióna nových vozidiel. Nie je pritom výnimkou, že viacerí od kúpy už odstúpili. A ďalší tak asi spravia.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #výroba áut
Články podľa značiek