Neopravené TDI nesmú na cesty. Nemecké úrady to zakázali

Dva roky od vypuknutia kauzy Dieselgate nie sú v Nemecku stále dokončené úpravy áut, ktoré boli vybavené softvérom na manipuláciu s emisiami. Ich majitelia sa totiž do servisov nehrnú. Úradom dochádza trpezlivosť, a tak zvyšujú tlak.

08.11.2017 19:00
debata (8)
Majiteľom áut, ktorí sa nedostavili na... Foto: VW
VW - motor TDI oprava Majiteľom áut, ktorí sa nedostavili na zvolávaciu akciu v súvislosti s kauzou Dieselgate, chcú nemecké úrady zakázať prevádzku na verejných komunikáciách.
Kým v USA musel koncern Volkswagen pre kauzu Dieselgate pristúpiť k výkupu postihnutých vozidiel od majiteľov a platiť im odškodné, v Európe sa úrady s automobilkou dohodli len na oprave áut s klamlivým emisným softvérom motorov TDI EA 186. Volkswagen na to vyvinul softvérové a hardvérové riešenia, ktoré posvätil nemecký Spolkový úrad pre motorové vozidlá KBA. A automobilka skutočne odštartovala najväčšiu zvolávaciu akciu vo svojej histórii. Dva roky od vypuknutia emisného škandálu však stále nie je opravených asi 10 % z dotknutých vozidiel.

Dôvod? Tentoraz nie je na vine výrobca, ale zákazníci. Tí sa totiž do servisov napriek predvolaniu nehrnú. Problém je v tom, že niektoré nezávislé testy ukázali, že po úprave motorov TDI síce autá spĺňajú limity produkcie oxidov dusíka, no za cenu nižšieho výkonu a vyššej spotreby. Majitelia teda nemajú veľa dôvodov na to, aby svoje autá dali opraviť. Lenže nemeckým úradom začína s trucujúcimi zákazníkmi dochádzať trpezlivosť. Oprava je totiž povinná. Vyššiu produkciu NOx považuje KBA za „významnú technickú poruchu“, čo znamená, že takéto auto nemá čo hľadať na ceste.

Podľa nemeckého magazínu Focus tak začali vlastníkom neopravených vozidiel prichádzať z úradov listy, ktoré im zakazujú prevádzku na verejných komunikáciách. Výnimkou je len „cesta nutná na vylúčenie ohrozenia ostatných účastníkov cestnej premávky“, teda cesta do servisu. Iná výnimka neexistuje. Tým, ktorí sa do servisu nedostavia, hrozí dokonca vyradenie ich áut z evidencie motorových vozidiel. Nie každý však s takýmto postojom nemeckých úradov súhlasí. Podľa právnika Ralfa Stolla je takýto postup nezákonný a v mene jedného z klientov dokonca podal proti zákazu žalobu.

Podľa odporcov neznamená vyššia produkcia NOx nebezpečnú poruchu, ktorá má priamy vplyv na ohrozenie účastníkov cestnej premávky. Poukazujú tiež na paralelu so škandálom airbagov Takata, ktoré život reálne ohrozujú, a napriek tomu nebol v Nemecku vydaný zákaz na prevádzku dotknutých vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #TDI #emisný škandál #dieselgate #KBA
Články podľa značiek