Lexus LS má digitálne spätné zrkadlo. Klasické však ostáva

Po Cadillacu prichádza s digitálnym spätným zrkadlom aj Lexus. Vybavil ním vlajkovú loď LS. Ponúka nerušený výhľad dozadu aj klasický režim.

14.11.2017 19:00
debata
Digitálne spätné zrkadlo je  namontované na... Foto: Lexus
Lexus LS - digitálne zrkadlo Digitálne spätné zrkadlo je namontované na mieste klasického zrkadla. Prenáša panoramatický obraz zo zadnej kamery. Aj preto nie je výhľad za vozidlom obmedzovaný veľkosťou zadného okna či zadnými stĺpikmi.

Cadillac už pred dvoma rokmi prišiel ako prvý na svete s digitálnym vnútorným spätným zrkadlom. Pochváliť sa ním môže sedan CT6. A teraz sa k nemu pridáva japonský Lexus. Zahrnul ho do výbavy vlajkovej lode LS. Na miesto klasického zrkadla inštaloval monitor prenášajúci obraz zo zadnej kamery. Digitálna verzia má viacero výhod. V porovnaní s bežným zrkadlom ponúka panoramatický výhľad za vozidlo, ktorý nie je obmedzený vnútornými časťami karosérie, teda napríklad zadnými stĺpikmi, opierkami hláv či veľkosťou priezoru okna.

Po vypnutí displeja sa displej zmení na... Foto: Lexus
Lexus LS - digitálne zrkadlo Po vypnutí displeja sa displej zmení na klasické spätné zrkadlo.
Lexus navyše tvrdí, že citlivá kamera zlepšuje výhľad v noci či v daždi. Zatiaľ však neprezradil, akým spôsobom zabezpečuje čistotu kamerovej šošovky. Novinkou v porovnaní s Cadillacom je možnosť voliť tradičný režim. Po vypnutí kamery je totiž stále k dispozícii klasické zrkadlo. To je pre bezpečnosť dobrá správa. Horšia je, že digitálne spätné zrkadlo bude dostupné pre Lexus LS len na domácom japonskom trhu. Automobilka zároveň informuje, že nasadeniu technológie vonkajších digitálnych zrkadiel bráni legislatíva, hoci sa už dlhé roky objavujú na konceptoch priam ako „povinná výbava“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Články podľa značiek