Automobilky pripravujú elektrickú ofenzívu. Ponúknu stovky elektromobilov

V budúcich rokoch môžeme počítať s výrazným rozšírením ponuky elektromobilov a plug-in hybridov. Európske automobilky sa tým chcú vyrovnať s reguláciami v oblasti emisií.

20.11.2017 12:00
debata (9)
Do roku 2025 by mali byť na európskych cestách... Foto: Smart
Smart Electric Drive Do roku 2025 by mali byť na európskych cestách milióny elektromobilov. Vyrábať ich budú všetky koncerny.

Európska komisia prišla s návrhom, podľa ktorého by nové osobné automobily a dodávky v EÚ mali mať v roku 2030 o 30 % nižšie emisie než v roku 2021. Súčasťou návrhu sú stimulácie, ktoré by mali európskych výrobcov automobilov posunúť k rozsiahlejšej ponuke elektromobilov. Najväčší európsky automobilový výrobca, koncern Volkswagen, chce mať preto do roku 2030 ku každému zo zhruba 300 modelov elektrickú alternatívu.

Už do roku 2025 dodajú všetky koncernové značky na trh 80 nových modelov s elektrickým alebo plug-in hybridným pohonom. To znamená, že každý štvrtý vyrobený automobil tejto skupiny bude elektrifikovaný, čo predstavuje tri milióny elektromobilov ročne. Škoda bude mať do roku 2025 päť elektrických modelov, pričom prvý plug-in hybrid príde na trh v roku 2019 a čistý elektromobil o rok neskôr. Za osem rokov má ich podiel predstavovať celú štvrtinu produkcie. Vyrábať sa budú na rovnakých linkách spolu s modelmi s klasickým pohonom.

Mercedes-Benz plánuje mať v každom modelovom rade jeden elektrický už za päť rokov. Celkom dodá na trh asi 50 variantov elektrických áut. Smart chce Daimler do roku 2025 celkom elektrifikovať. Bude tak prvou značkou koncernu, ktorá prejde zo spaľovacích motorov výlučne na elektromotory. Francúzska spoločnosť PSA (Peugeot, Citroën, DS) plánuje do roku 2023 elektrické či hybridné verzie pri osemdesiatich percentách jej áut. Podobný plán má s Opelom, ktorý sa stal v lete súčasťou skupiny PSA.

Podobne značky Jaguar Land Rover budú do roku 2020 dostupné v elektrickej alebo hybridnej verzii. Najväčšia britská automobilka už vlani oznámila, že na rok 2020 pripravuje výrobu ekologických variantov polovice nových osobných áut a svoje plány odvtedy rozšírila. BMW už má ekologickú divíziu BMW i, ktorá produkuje elektromobily i3 a i8, ale aj plug-in hybridné verzie zo všetkých modelových radov. Platí to aj pre značku Mini, pričom tá plánuje aj štart produkcie čisto elektrického Cooperu.

Švédske Volvo síce čistý elektromobil ešte nevyrába, ale plug-in hybridné verzie sú samozrejmou súčasťou jeho nových modelových radov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #elektromobily
Články podľa značiek