Takto ľahko sa kradnú moderné autá. A bez páčidla!

Systém bezkľúčového odomykania a štartovania otvoril cestu zlodejom k elegantnému odcudzeniu aj tých najmodernejších a najdrahších áut. To je známe už niekoľko rokov. A hoci automobilky medzičasom zareagovali, i tak je fascinujúce vidieť, ako rýchlo a ľahko to ide.

30.11.2017 16:00
debata (26)
Trojčlenný tím zlodejov dokáže tento moderný... Foto: Youtube
Krádež auta v Británii Trojčlenný tím zlodejov dokáže tento moderný Mercedes-Benz ukradnúť pomocou elektronického zosilňovača signálu za približne 60 sekúnd.

Toto video pochádza z jednej rezidenčnej obytnej štvrte vo Veľkej Británii. A ukazuje, čo spôsobil komfortný systém bezkľúčového odomykania a štartovania moderných áut. Je iste pohodlné, ak nemusíte z vrecka vyberať kľúč, ale rovnako pohodlný je systém aj pre dlhoprstých. Stačí zosilniť signál z originálneho kľúča, odvysielať ho k druhému elektronickému zariadeniu a vozidlo si zrazu myslí, že majiteľ auta stojí pri dverách. Elektronika auto odomkne a nebráni sa ani štartovaniu.

Vo videu vidíme troch zlodejov, ktorí zaparkujú vedľa domu, pred ktorým stojí Mercedes-Benz. Dvaja vystúpia. Jeden sa priblíži k dverám domu, kde je vysoko pravdepodobné, že sa nachádza kľúč od auta, napríklad v kabáte na vešiaku alebo len tak položený kdesi na poličke. S tabletom signál nájde, zosilní ho a vyšle k „parťákovi“, ktorý zas stojí v tesnej blízkosti dverí auta. Ten má zariadenie, ktoré signál zachytí a zohrá rolu originálneho kľúča. Po pár sekundách je Mercedes-Benz otvorený a zlodej sedí v aute.

A možno by to mohlo prebehnúť celé ešte rýchlejšie. Páchateľ pri dverách domu však odchádza ešte pred naštartovaním, čím pravdepodobne zariadenie v rukách zlodeja v aute stratí signál. Preto musia postup zopakovať. Až potom auto naštartuje a páchatelia odchádzajú. A to nehovoríme o tom, že tretí zlodej v aute, s ktorým páchatelia prišli na miesto činu, zastal pred domom tak nešťastne, že čiastočne bránil pri vycúvaní kradnutého auta a ani o tom, že zlodej v kradnutom aute nechal svetlá v automatickom režime, čím mohol na seba pritiahnuť pozornosť.

Až takí „profíci“ to teda asi neboli, keďže každá sekunda navyše znamená väčšie riziko odhalenia. Práve to však dokumentuje, že vďaka tejto elektronickej vychytávke dnes už toto remeslo nevyžaduje dlhoročné skúsenosti. Čo z toho vyplýva pre nás? Chrániť sa môžete deaktiváciou kľúča, jeho zabalením do hliníkovej fólie, odkladaním do priestorov vzdialených od dvier a okien alebo jednoduchým rozhodnutím, nekúpiť si auto s bezkľúčovým odomykaním a štartovaním.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #bezkľúčové odomykanie #krádeže áut
Články podľa značiek