Jaguar XE SV Project 8: Briti porazili na 'ringu' Alfu, BMW aj Porsche. Je to ale fér?

Aký je najrýchlejší sériový sedan planéty? Vyzerá to tak, že z Talianska sa sťahuje titul do Veľkej Británie. Na referenčnom okruhu Nürburgring, kde si automobilky merajú sily, dal totiž nový Jaguar XE SV Project 8 poriadnu lekciu doterajšiemu kráľovi – Alfe Romeo Giulia Quadrifoglio Verde.

05.12.2017 16:00
debata
Jaguar XE SV Project 8 porazil aj vďaka motoru... Foto: Jaguar
Jaguar XE SV Project 8 - 2017 Jaguar XE SV Project 8 porazil aj vďaka motoru s výkonom 441 kW na okruhu Nürburgring všetky sériové sedany. Kritici však tvrdia, že nejde o bežný model, keďže z tohto modelu vznikne len tristokusová séria.

Už príchod top verzie Jaguar XE poriadne rozvíril vody. Veď výkonom kompresorom „dopovaného“ 8-valca, ktorý ponúka tomuto kompaktnému sedanu s prívlastok SV Project 8 neskutočných 441 kW, porážal všetku mysliteľnú konkurenciou od Alfy Romeo QV, cez divíziu BMW M či produkty AMG zo Stuttgartu. To sa veru často nestáva a tak chcela britská automobilka oskalpovať súperov aj oficiálne. A ako inak, než na referenčnom nemeckom okruhu Nürburgring, kde si výrobcovia silných strojov radi merajú sily.

Od sériového ostrého XE sa rekordný exemplár... Foto: Jaguar
Jaguar XE SV Project 8 - 2017 Od sériového ostrého XE sa rekordný exemplár líšil len ochranným rámom kabíny.

Dnes viem, že sa to Jaguaru podarilo. Jeho brutálny sedan s neprehliadnu­teľným zadným krídlom zajazdil okruh v úžasnom čase 7 minút a 23 sekúnd. To je o 11 sekúnd lepší výsledok ako mal na konte doterajší držiteľ rekordu – Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Verde. BMW M3 či nové Porsche Panamera ostali v ešte väčšom závese. Od sériového SV Project 8 sa rekordný exemplár pritom líšil len montážou vnútorného ochranného rámu kabíny. Pochopiteľne, kvôli bezpečnosti. Takže Jaguar hovorí o sériovom sedane. Lenže celkom tak to nie je.

Dobre vieme, že z najvýkonnejšieho XE vznikne prísne limitovaná tristokusová séria, o ktorú sa postará oddelenie špeciálnych projektov SVO. To je rozdiel v porovnaní s takou Giuliou QV či BMW M3, ktoré si môžete objednať už dnes. Všetky exempláre Jaguaru sú už pritom vypredané. Ani sa niet čomu čudovať. Táto luxusná šelma šprintuje na stovku za 3,7 s a dosiahne maximálku 321 km/h. Takže nevadí ani suma 150 000 libier, na ktorú si automobilka z Coventry cení každý exemplár. Zákazníci však musia byť trpezliví. Prvé kusy k nim dorazia v júni 2018.
Jaguar XE SV Project 8 - 2017
Jaguar XE SV Project 8 - 2017
+10Jaguar XE SV Project 8 - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Jaguar XE #Jaguar XE SV Project 8
Články podľa značiek