Toyota chce megawattovú elektráreň. Vyrábať bude aj vodík pre autá

Kalifornia je štátom s najväčším podielom využitia vodíka v doprave. Práve tu postaví Toyota svoju elektráreň využívajúcu palivové články a spolu s ňou aj najväčšiu vodíkovú čerpaciu stanicu.

11.12.2017 19:00
debata
Produktom novej elektrárne bude nielen... Foto: Toyota
Toyota - elektráreň Tri-Gen Produktom novej elektrárne bude nielen elektrická energia, ale aj vodík určený pre dopravu. V tejto súvislosti postaví Toyota aj najväčšiu vodíkovú čerpaciu stanicu.

Nová elektráreň Tri-Gen bude prvou na svete, ktorá využije palivové články s tavenými uhličitanmi. Zariadenie, ktoré spustia do prevádzky v roku 2020, vyrastie v kalifornskom prístave Long Beach a bude na 100 % využívať obnoviteľné zdroje. Zdrojom energie sa stane poľnohospodársky bioodpad z Kalifornie a posúži na výrobu vody, elektriny a vodíka.

Kapacita elektrárne je plánovaná na 2,35 MW a súčasne na 1,2 tony produkcie vodíka denne. To bude postačovať na napájanie približne 2 350 stredne veľkých domácností, respektíve na pohon 1 500 vozidiel vybavených palivovými článkami. Energia poslúži na pokrytie potrieb spoločnosti Toyota Logistics Service (TLS) v prístave Long Beach.

Vodík budú využívať osobné autá Toyota Miraj a... Foto: Toyota
Toyota - elektráreň Tri-Gen Vodík budú využívať osobné autá Toyota Miraj a nákladný Kenworth upravený Toyotou na vodíkový pohon.

Tri-Gen bude pre Toyotu dôležitým krokom pre overenie obnoviteľnej produkcie vodíka vo veľkom meradle a tiež poslúži ako zdroj vodíka pre všetky vozidlá Toyoty poháňané palivovými článkami, používané v prístave. Vrátane sedanov Mirai a ťažkých nákladných automobilov Toyota „triedy 8“ na vodík, označovaných ako Project Portal.

Na uľahčenie tankovania vodíka tu Toyota spoločne s Air Liquide postaví aj jednu z najväčších vodíkových čerpacích staníc na svete. V Kalifornii je dnes v prevádzke už 31 komerčných vodíkových staníc, napríklad aj na diaľnici medzi Los Angeles a San Franciscom, a Toyota pokračuje v spolupráci s radom spoločností pri budovaní ďalších. Sem patrí okrem iného partnerská spolupráca s firmou Shell.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektráreň #Kalifornia #palivové články #vodík #obnoviteľné zdroje #Toytota
Články podľa značiek