Volvo spustilo výrobu XC40 v belgickom Gente

Nové malé SUV Volvo XC40 sa začiatkom roka chystá k prvým zákazníkom. V súvislosti s tým spúšťa švédska automobilka produkciu tohto modelu vo svojom belgickom závode Gent.

12.12.2017 19:00
debata
Nové XC40 vystrieda na linkách belgického... Foto: Volvo
Volvo XC40 - výroba Nové XC40 vystrieda na linkách belgického závodu doteraz najpredávanejší model Volva, prvú generáciu stredne veľkého SUV XC60.

V Belgicku produkuje Volvo autá už od roku 1965. Linky závodu Gent tu opúšťajú modely V40, V40 Cross Country, S60 a V60. Ešte donedávna zabezpečoval belgický závod montáž najpredávanejšieho Volva SUV XC60. Teraz však uvoľnilo miesto úplnej novinke. V Belgicku totiž Volvo spúšťa produkciu nového malého crossoveru XC40, vyvinutého v spolupráci s materským koncernom Geely. Aj preto stojí na novej spoločnej platforme CMA.

Štart produkcie si vynútil dlhú prípravu a veľké investície. Len plocha karosárne vzrástla o 8 000 štvorcových metrov. Automobilka sem tiež nainštalovala 363 nových robotov. Jednému z nich dali zamestnanci názov „zviera“. Tento veľký robot je v rámci systému celosvetovej výroby spoločnosti unikátny a používa sa na zdvíhanie spodných častí karosérie na dopravný pás, ktorý sa nachádza v blízkosti stropu výrobnej haly.

Gent je jedným z dvoch závodov Volvo v Európe. Ďalší sa nachádza v meste Torslanda v jej rodnom Švédsku. Automobilka tiež prevádzkuje dva závody na výrobu automobilov v Číne, zatiaľ čo jej americký závod v štáte Južná Karolína, ktorý je momentálne vo výstavbe, má byť otvorený v druhej polovici 2018. Gent vytvorí neskôr aj kapacitu na výrobu ďalších vozidiel na platforme CMA, teda na nový štyridsiatkový rad, ktorý by mal obsahovať hatchback, sedan a kombi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Volvo XC40
Články podľa značiek