Bugatti zvoláva všetky Chirony. Pre lacnú súčiastku

Aj majster tesár sa občas utne. Toto je však skôr príbeh pedanta posadnutého dokonalosťou ako príklad zanedbania kvality či chyby v konštrukcii.

13.12.2017 19:00
debata (1)
Na sedadlách Chironu sa objavila konzola na... Foto: Bugatti
Bugatti Chiron - 2017 Na sedadlách Chironu sa objavila konzola na sklápanie s potenciálne chybným zvarom. Bugatti to vyrieši kompletnou výmenou sedadla. Výmena dielu mu nestačí.
Najrýchlejšie sériové auto planéty musí späť do servisov. Dôvodom je relatívne lacná súčiastka. Do Chironu sa dostala aj napriek tomu, že výroba prebieha manuálne. Dvadsať zamestnancov montuje každý exemplár šesť mesiacov. Takže ročne vznikne len sedemdesiat kusov. O to viac si Bugatti zakladá na detailoch. Všetko musí byť bezchybné. Napokon za Chiron chce 2,3 milióna eur. Je tak pochopiteľné, že za túto sumu má každý zákazník nárok na dokonalosť.

Lenže tá bola „poškvrnená“. Pritom ide v porovnaní so zvolávacími akciami veľkých automobiliek o zanedbateľný problém. Vyskytol sa na sedadlách. Bugatti dobrovoľne informovalo americký úrad NHTSA, že spoločnosť Sparco, ktorá je dodávateľom sedadiel, pochybila v ich konštrukcii. Na konzole, ktorá umožňuje sklápanie sedadiel, sa objavil zlý zvar. Rizikom je iba zmena sklonu operadla, aj to potenciálne, a navyše sa štatisticky týka iba jedného percenta z už dodaných Chironov.

To je smiešne číslo, ak uvážime, že na svete je ich zatiaľ len 47. Lenže tu ide o viac, ide o česť Bugatti. Preto automobilka okamžite skontrolovala už dodané sedadlá pre rozpracované autá a o probléme informovala dodávateľa. Ten od 27. októbra začal pre Chiron vyrábať nové sedadlá. Zároveň Bugatti informovalo o probléme zákazníkov a povolalo ich do servisov. Ak sa nebudú môcť dostaviť, pošle za nimi „lietajúci servis“. Všetky sedadlá budú kompletne vymenené. Vymeniť diel Bugatti nestačí.

Zákazníci síce nezaplatia ani cent, ale ak si uvedomíme, že každé sedadlo je vyrobené na zákazku vrátane čalúnenia, nebude to pre Bugatti lacná záležitosť, či skôr pre spoločnosť Sparco, ktorá problém spôsobila.
Bugatti Chiron - 2016
Bugatti Chiron - 2016
+30Bugatti Chiron - 2016

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bugatti #zvolávacia akcia #Bugatti Chiron
Články podľa značiek