Toyota vyvíja sedadlo budúcnosti. Prispôsobí sa cez telefón!

Toyota si myslí, že automobilové sedadlá majú ešte veľké rezervy. Pracuje na technológii s názvom Vody, ktorá bude adaptívna natoľko, že vyhovie každej postave.

14.12.2017 12:00
debata (1)
Princíp sedadla budúcnosti vidí Toyota v... Foto: Toyota
Toyota - sedadlo Vody Princíp sedadla budúcnosti vidí Toyota v nahradení jeho veľkých časti sústavou tristo samostatne ovládaných segmentov z elastoméru.

Najmodernejšie automobilové sedadlá sa dajú nastavovať aj vo viac ako dvadsiatich smeroch, môžu meniť dĺžku sedáku, tvar a tuhosť bočníc či operadiel. A za príplatok zvládnu masáž, vyhrievanie a odvetrávanie. Lenže Toyota si myslí, že ešte stále majú veľké rezervy. A nielen myslí. Vo vývoji má sedadlo budúcnosti, ktoré dokáže meniť svoj tvar v rozsahu, ktorý dnešné sedadlá neumožňujú. Volá sa Vody.

Jeho tajomstvo sa skrýva v nahradení veľkých blokov sedadiel až 300 samostatne ovládateľnými segmentmi z elastoméru. Výsledkom je sedadlo, ktoré sa prispôsobí každej postave. V súčasnom prototype je potrebné zadať do počítača údaje o výške cestujúceho a vizuálne zhodnotiť jeho postavu. Na základe týchto informácií program prispôsobí nastavenie jednotlivých segmentov. V budúcnosti však Toyota počíta s tým, že systém dokáže samostatne skenovať výšku a tvar tela cestujúceho a automaticky formovať sedadlo podľa jeho individuálnych potrieb.

Toyota už testuje prvý prototyp. Zatiaľ musí... Foto: Toyota
Toyota - sedadlo Vody Toyota už testuje prvý prototyp. Zatiaľ musí byť spojený s počítačom. Neskôr bude ovládané cez smartfón.

Na tento účel môže slúžiť kamera, ktorá zaregistruje postavu cestujúceho už vo chvíli, keď sa bude približovať k vozidlu. Najlepším riešením však bude samočinné prispôsobovanie polohy jednotlivých blokov až vo chvíli, keď sa cestujúci posadí na sedadlo. Toyota tiež pracuje na mobilnej aplikácii, ktorá poskytne údaje o telesných rozmeroch užívateľa riadiacej jednotke sedadla. Takto sa každé zo sedadiel rýchlo prispôsobí postave konkrétnej osoby vďaka identifikácii telefónom a rozpoznaniu, na ktoré miesto si chce sadnúť.

Podľa Toyota bude Vody nielen pohodlným sedadlom, ale poslúži aj na relax, pretože vďaka malým rozmerom budú môcť jednotlivé segmenty sedadla stláčať body na chrbte a poskytnúť príjemnú masáž. Zatiaľ je projekt len v štádiu vývoja, takže Toyota neoznámila, kedy ho plánuje aplikovať do sériovej produkcie. Verí však, že to bude čo najskôr.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #sedadlo #Toyota Vody
Články podľa značiek