BMW vybuduje v Česku vývojové centrum. Prvé na východe

U našich západných susedov vyrastie v blízkosti Sokolova skúšobný areál automobilky BMW. Zaoberať sa bude vývojom pokročilých technológií, akými sú elektromobilita či autonómne riadenie.

21.12.2017 16:00
debata
Nový testovací areál vyrastie na mieste, kam sa... Foto: BMW
BMW - testovací okruh v Česku Nový testovací areál vyrastie na mieste, kam sa doteraz vyvážala hornina vyťažená pri získavaní hnedého uhlia.

Vývojové centrá BMW v Aschheime neďaleko Mníchova, v Miramas vo Francúzsku a v Arjeplogu vo Švédsku sú plne vyťažené a nemajú dostatok kapacít na testovanie. Mníchovská automobilka sa tak už niekoľko mesiacov zaoberala hľadaním vhodnej lokality pre vybudovanie celkom nového vývojového a testovacieho centra. A to nielen v Nemecku. Nakoniec padlo rozhodnutie vybudovať areál u našich západných susedov.

Vyrastie na ploche približne 500 hektárov v Karlovarskom kraji, blízko Sokolova a neďaleko hraničného priechodu Svatý Kříž/Waldsassen, teda približne dve a pol hodiny jazdy autom od mníchovskej vývojovej centrály. Centrum bude zamerané na zdokonaľovanie pokročilých technológií, akými sú elektromobilita, digitalizácia, autonómne riadenie či asistenčné systémy. Pôjde o vôbec prvé vývojové centrum BMW vo východnej Európe.

Podľa BMW stoja za týmto rozhodnutím ideálne topografické vlastnosti pre postavenie testovacieho okruhu, ktorý bude mať šesť kilometrov. Vybudujú ho na mieste, kam sa doteraz vyvážala hornina vyťažená pri získavaní hnedého uhlia. Práce si vyžiadajú päť rokov a investíciu vo výške približne 200 miliónov eur. Areál, ktorý poskytne prácu stovkám zamestnancov, bude spustený do prevádzky v roku 2022. Plánovaná je spolupráca s nemeckým vývojovým centrom v Unterschleißhe­ime, ako aj využitie potenciálu českých univerzít.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #autonómne riadenie
Články podľa značiek