Samson Swichblade: Lietajúca trojkolka príde už budúci rok

Na lietajúce auto si trúfa už aj americká spoločnosť Samson Motors z Oregonu. Deklarované parametre nie sú zlé. Zatiaľ sa však Swichblade od zeme neodlepil. A postaviť si ho budete musieť sami.

20.12.2017 19:00
debata (2)
Swichblade má na rozdiel od konkurenčných... Foto: Samson
Samson Swichblade - lietajúce auto Swichblade má na rozdiel od konkurenčných projektov veľmi elegantné tvary. A je skôr lietadlom ako autom. Má totiž len tri kolesá.

Auto, ktoré by lietalo, je stále snom mnohých konštruktérov. To napriek tomu, že ide o kompromis. Doterajšie projekty sú zlými autami a možno ešte horšími lietadlami. A to nie je dobré, pretože vo vzduchu sa chyby neodpúšťajú. Z času na čas sa však objaví takýto projekt. Najbližšie k realite má americká Terrafugia, slovenský Aeromobil či PAL-V Liberty z Holandska. Teraz sa o slovo hlásia opäť z USA. Malá spoločnosť Samson Motors oznámila, že vyvíja lietajúcu trojkolku Swichblade.

Na ceste má Swichblade uháňať rýchlosťou 160... Foto: Samson
Samson Swichblade - lietajúce auto Na ceste má Swichblade uháňať rýchlosťou 160 km/h. Zdrojom energie je vidlicový štvorvalec s výkonom 142 kW.

Podľa prvých počítačových vizualizácii vyzerá pomerne elegantne. To sa lietajúcim autám príliš často nestáva. Až na to, že ide o trojkolku, čo môže limitovať jej správanie na asfalte. Napriek tomu má v premávke jazdiť rýchlosťou 160 km/h. Poháňa ju bude vodou chladený vidlicový 4-valec s výkonom 142 kW. Bez krídiel má Swichblade dĺžku 5,1 metra. Keď však rozprestrie krídla a vzadu pribudne chvost, je tento stroj dlhý až 6,1 a široký 8,2 metra. Vo vzduchu ho poháňa tlačná vrtuľa. A podľa výpočtov by to malo byť sebavedomé lietadlo.

Vo vzduchu  dosiahne americké lietajúce auto... Foto: Samson
Samson Swichblade - lietajúce auto Vo vzduchu dosiahne americké lietajúce auto maximálku 322 km/h.

Lietať môže vo výške štyroch kilometrov a to maximálnou rýchlosťou 322 km/h. Zásoba paliva má stačiť na 720 km. Na to, aby Swichblade vzlietol mu stačí podľa autorov projektu dráha dlhá len 335 metrov. A ak by sa niečo stalo, v zálohe má padák. To všetko je však zatiaľ len teória. Prvý funkčný prototyp má totiž vzniknúť až v budúcom roku. O to viac prekvapuje, že ešte v tom istom roku chce oregonská firma spustiť predaj. Nebude však dodávať celý stroj. Poskytne ho ako stavebnicu.

Za Swichblade si Samson Motors bude účtovať 120 000 dolárov. Ak zákazník požiada o pomoc so stavbou, bude ho to stáť ďalších 20 000 dolárov. Na to má spoločnosť vytvorené oddelenie Build Assist Centre.
Samson Swichblade - lietajúce auto
Samson Swichblade - lietajúce auto
+3Samson Swichblade - lietajúce auto

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Samson #lietajúce auto #Samson Motors #Samson Swichblade
Články podľa značiek