Hyundaiu a Kii klesol odbyt už druhý rok po sebe

Predaj najväčšej juhokórejskej automobilky Hyundai Motor a jej sesterskej spoločnosti Kia Motors sa vlani znížil o sedem percent na 7,2 milióna vozidiel.

03.01.2018 18:00
debata
Tento rok plánujú automobilky Hyundai a Kia... Foto: Hyundai
Hyundai Kia - výroba Tento rok plánujú automobilky Hyundai a Kia zvýšiť odbyt o štyri percentá na 7,55 milióna vozidiel.
Koncern tak zaznamenal už druhý celoročný pokles za sebou a o milión áut zaostal za cieľom, ktorý si stanovil. Vyplýva to z údajov, ktoré firmy zverejnili. Hyundai a Kia vyrábajú vozidlá aj na Slovensku a susednej Českej republike.

Analytici vidia za poklesom nedostatočnú ponuku športovo-úžitkových vozidiel v posledných rokoch a to najmä v USA. Ďalším dôvodom je negatívny dopad diplomatického napätia medzi Južnou Kóreou a Čínou, ktorá je najväčším automobilovým trhom sveta., píše agentúra Reuters.

Tento rok plánujú automobilky Hyundai a Kia zvýšiť odbyt o štyri percentá na 7,55 milióna vozidiel. Upozorňujú však, že podmienky budú problematické kvôli spomaleniu predaja áut na veľkých trhoch, akými sú USA a Čína, pokračujúcemu pomalému rastu svetovej ekonomiky a obchodnému protekcionizmu vo veľkých krajinách.

„Tohtoročný cieľ automobiliek Kia a Hyundai je nižší, než sa očakávalo. Vyzerá to na konzervatívny plán odrážajúci pomalé oživenie v Číne a pokračujúce problémy v USA,“ uviedol jeden z analytikov maklérskej spoločnosti Korea Investment & Securities.

Akcie spoločnosti Hyundai uzavreli dnešné obchodovanie s poklesom o viac ako štyri percentá a akcie firmy Kia stratili cez dve percentá. Kia a Hyundai sú v súčasnosti piatym najväčším výrobcom automobilov na svete. Na Slovensku vyrába Kia vozidlá od roku 2007 a v Česku Hyundai od roku 2008.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Hyundai
Články podľa značiek