Svetový predaj áut prekonal 90 miliónov kusov. Po prvý raz v histórii

Na definitívne čísla je ešte priskoro, no americký Wall Street Journal tvrdí, že vlaňajší odbyt vozidiel zlomil všetky doterajšie rekordy.

08.01.2018 16:00
debata (3)
Podľa údajov WardsAuto.com putovalo po prvý raz... Foto: WardsAuto
Predaj áut Podľa údajov WardsAuto.com putovalo po prvý raz v histórii k zákazníkom viac ako 90 miliónov nových áut. Odbyt ťahala najmä Ázia.

Viac ako 90 miliónov osobných a úžitkových áut malo podľa Wall Street Journalu putovať vlani k zákazníkom. To by znamenalo rekord v histórii automobilového priemyslu. Odvolal sa pritom na údaje spoločnosti WardsAuto.com. Globálny automobilový trh bol podľa tohto zdroja podporený oživením dopytu v západnej Európe a na rozvíjajúcich sa trhoch, napríklad v Rusku a v Brazílii.

Hlavným motorom rastu je však v posledných rokoch najmä ázijský región. Napríklad čínski zákazníci sa vlani podieľali na celosvetovom predaji áut viac ako 25 percentami, kým pred desiatimi rokmi to bolo necelých 15 percent, píše Wall Street Journal. Celkový predaj áut sa podľa odhadu WardsAuto.com zvýšil o 2,7 percenta. Od roku 2009 predstavoval jeho rast 4,1 percenta.

Bol tak silnejší ako rast populácie, ktorý podľa údajov Svetovej banky dosahoval 1,2 percenta ročne. V roku 2009 celkový počet automobilov používaných na celom svete po prvý raz prekonal jednu miliardu. V nasledujúcich rokoch sa následne zvýšil o ďalšiu tretinu, vyplýva to z údajov WardsAuto.com.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut
Články podľa značiek