Volga: Ruská legenda nedá spávať dizajnérom. Takto ju vidia

S ruskými limuzínami Volga sme sa rozlúčili už v roku 2010. Napriek tomu si niektorí fanúšikovia prajú ich návrat. Medzi nimi aj ruský dizajnér Sergej Barinov. Vytvoril dizajn novej generácie. A nielen sedanu, ale aj kombi či jej športovej verzie.

08.01.2018 19:00
debata (12)
Dizajnér zachoval typický negatívny sklon... Foto: Sergej Barinov
Volga - ilustrácia Sergej Barinov Dizajnér zachoval typický negatívny sklon prednej masky, robustný zadný stĺpik aj dlhý zadný previs.

Ruské Volgy, najmä slávne modely 21 či 24, chrlil za čias socializmu Gorkovský automobilový závod (GAZ) v nižnom Novgorode. Patrili k tomu najluxusnejšiemu, čo ste si mohli vtedy dopriať. Vlastne ani nie vy. Slúžili totiž najmä štátnym a straníckym úradom, polícii alebo pre potreby taxislužieb. Po rozpade ZSSR sa Volga, podobne ako ostatní výrobcovia osobných áut v Rusku, dostala do problémov. Ťahala to však až do roku 2010. Vyrábala model GAZ 31105 a tiež model Siber, ktorý nebol ničím iným ako licenčným Chryslerom Sebring druhej generácie.

Športová verzia by si s výkonným motorom mohla... Foto: Sergej Barinov
Volga - ilustrácia Sergej Barinov Športová verzia by si s výkonným motorom mohla pri troche predstavivosti zasúťažiť napríklad s Audi S6 alebo Mercedesom-Benz E AMG.

To všetko je už však minulosť a o reinkarnácii si nik netrúfa hovoriť. V súčasnosti je značka Volga pod krídlami spoločnosti Russian Machines Corporation, ktorá vlastní skupinu GAZ. Podľa vlaňajších informácií má síce v pláne obnoviť výrobu vozidiel s logom Volgy, ale úžitkových. Malo by ísť o menšiu verziu dodávok GAZelle. Napriek tomu nedá história tejto značky spávať viacerým jej fanúšikom. Až tak, že snívajú o novej generácii tohto legendárneho ruského sedanu. Medzi nimi aj nezávislý dizajnér Sergej Barinov.

Márne by nebolo ani kombi. Navyše v outdoorovej... Foto: Sergej Barinov
Volga - ilustrácia Sergej Barinov Márne by nebolo ani kombi. Navyše v outdoorovej verzii s chráneným podvozkom.

Ten vytvoril sériu ilustrácií, ktoré nám približujú, ako by mohla vyzerať Volga 21 budúcej generácie. A vyzerajú podstatne realistickejšie a solídnejšie ako vízie predošlých grafikov. Inšpirácia minulosťou je zjavná na prvý pohľad. Barinov citlivo zachoval pôvodné proporcie s negatívne sklonenou maskou, mohutným zadným stĺpikom aj obrovský zadný previs. Takáto Volga by mohla aspoň na domácom trhu zaujať. Dokonca sa pustil aj do predĺženej a športovej verzie.

A k tomu pribalil kombi a jeho outdoorovú zvýšenú verziu s plastovou ochranou. Nevyzerajú zle. Posúďte sami. Šance na sériovú výrobu sú však nulové.

Volga - ilustrácia Sergej Barinov
Volga - ilustrácia Sergej Barinov
+13Volga - ilustrácia Sergej Barinov

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Volga #Volga 21 #Sergej Barinov
Články podľa značiek