Predaj dieselov v Nemecku padá. Dramaticky

Napriek tomu, že na najväčšom automobilovom trhu Európy sa v roku 2017 zvýšil celkový počet predaných áut, o tie s naftovým motorom záujem klesá.

09.01.2018 19:00
debata (6)
Aféra Dieselgate a reštrikcie voči naftovým... Foto: Škoda-Auto
Škoda - motor TDI Aféra Dieselgate a reštrikcie voči naftovým autám sa prejavili v prudkom poklese ich predaja. Je najnižší od roku 2009.
Predaj nových osobných áut v Nemecku sa vlani zvýšil v medziročnom porovnaní o 2,7 % na celkových 3,45 milióna áut. Vyplýva to zo štatistík Spolkového úradu pre motorové vozidlá (KBA). Znížil sa však záujem o autá s naftovým motorom. Ich podiel na celkovom odbyte je najnižší od roku 2009. Klesol na 38,8 % z pôvodných 45,9 % v roku 2016.

Dôvodom je aféra Dieselgate a reštrikcie veľkých miest pri prevádzkovaní dieselových vozidiel v centrách. Podiel áut s benzínovým motorom, naopak, mierne narástol a dosiahol 57,7 percenta. Zvyšok tvoria vozidlá s alternatívnym pohonom ako hybridy, plug-in hybridy a čisté elektromobily. Ich podiel prudko vzrástol, ale čo sa týka počtu, majú stále zanedbateľné zastúpenie.

Jednotkou na Nemeckom trhu s podielom 18,4 % zostal Volkswagen, aj keď mu predaj na domácom trhu klesol o 3,3 %. Najsilnejšou dovážanou značkou je česká Škoda, ktorá dosiahla 5,6-percentný trhový podiel. Za ňou nasledoval Renault s 3,9-percentným zastúpením. Vlani sa mierne znížil predaj vozidiel BMW, naopak, viac áut predal Mercedes a Ford. Prudko vzrástol odbyt elektromobilov Tesla, a to až o 74,6 %.

Z rekordného nárastu o 42 % sa môže tešiť aj Alfa Romeo. Úrad KBA dodal, že preferovanou farbou Nemcov ostala sivá s podielom 28,5 % a potom čierna, ktorá má 25,6-percentné zastúpenie. Na viac ako pätinu sa zvýšil odbyt bielych áut.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #predaj áut #naftové autá
Články podľa značiek