Nemecko vyhlásilo vojnu 'tunerom'. Niektoré autá aj zhabe

Nemeckým úradom došla trpezlivosť. Upravené hlučné autá s vyzývavými spojlermi a fóliami na oknách sa stali najnovšie cieľom nemeckej polície. Založila špeciálne „protitunerské“ jednotky.

11.01.2018 19:00
debata (15)
Hlučné autá s upravenými výfukmi, so spojlermi... Foto: Tuncar
Tuning Hlučné autá s upravenými výfukmi, so spojlermi či s fóliami na oknách to nebudú mať v Nemecku ľahké. Poľujú na ne špeciálne policajné jednotky.
Staré dobré časy pre tunerov sú preč. Aspoň v Nemecku. To sa rozhodlo aktívne bojovať proti nelegálnym úpravám áut. Dôvodom je vysoká hlučnosť, nízka bezpečnosť, nesúlad s predpismi, ale aj agresívne správanie majiteľov upravených áut, ktorí si to radi rozdajú v uliciach miest a navyše neváhajú páliť pneumatiky. Všetko sa to začalo v Mannheime na juhozápade Nemecka. Tamojšia polícia vytvorila špeciálnu jednotku šiestich policajtov a úradníkov, ktorí majú za úlohu doslova poľovať na automobilových „pozérov".

V spolupráci s expertmi siete technických kontrol TÜV a z Dekry prekontrolovali v roku 2017 celkom 1 284 upravených vozidiel. A nemaznali sa. Až 238 z nich zakázali prevádzku na verejných komunikáciách a spolu našli 459 nedostatkov. Odtiaľ už nebolo ďaleko k rozšíreniu podobných špeciálnych „protitunerských" jednotiek v ďalších mestách. Vznikli v Hamburgu, Regensburgu, vo Frankfurte nad Mohanom aj v Hannoveri. V Hamburgu už bolo napríklad zaistených 62 upravených vozidiel.

Nik nie je v bezpečí. Pri svojich poľovačkách sú nemeckí policajti nekompromisní. A tak v ich pasci skončilo napríklad „lambo“ bývalého reprezentanta vo futbale Tima Weisa. Niet divu. Namerali mu hlučnosť 136 dB, čo je o 48 viac, ako povoľuje zákon. „Chcel som len nakupovať vianočné darčeky,“ povedal na svoju obranu Weis. Jeho auto však policajti odviezli na technickú kontrolu, ktorou nemá šancu prejsť. Ak sa navyše potvrdia nelegálne zásahy, zaplatí pokutu.

Podľa zástupcov mannheimskej polície sa budú kompetencie týchto špecializovaných skupín naďalej rozširovať. Tunerov teda v budúcnosti nič dobré nečaká.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #tuning
Články podľa značiek