Harman predstavil obrí výsuvný displej. Vidí v ňom budúcnosť

Veľké displeje sa šíria svetom automobilov raketovou rýchlosťou. Tie dnešné však v blízkej budúcnosti nahradia ešte väčšie. Tvrdí to aj spoločnosť Harman, vystavujúca v Las Vegas.

15.01.2018 16:00
debata (6)
Obrovský displej Harmanu pre autá blízkej... Foto: Harman
Harman - interiér Obrovský displej Harmanu pre autá blízkej budúcnosti môže slúžiť veľkému množstvu funkcií. Od ovládania vozidla až po komunikáciu či zábavu.

Rastúci počet funkcií v moderných autách si vyžiadal masový nástup displejov. Slúžia nielen na poskytovanie informácií, navigáciu, komunikáciu, nastavovanie jazdných režimov, ale aj na zábavu. Majú obrovskú výhodu, keďže dokážu na jednom mieste koncentrovať množstvo ovládacích funkcií. Bez nich by už boli autá doslova zaplavené tlačidlami. V súčasnosti používajú automobilky nielen malé 6– či 8-palcové dotykové obrazovky, ale aj displeje s uhlopriečkou 12,4 palca, prípadne hneď dva naraz.

Tesla si trúfla na vertikálne umiestnený displej s uhlopriečkou 17 palcov a Lexus v novej vlajkovej lodi LS dokonca na 24-palcovú obrazovku. Tam sa to však nekončí. Rozmery displejov budú v budúcnosti naďalej rásť. Ukázala to na výstave CES v Las Vegas nielen spoločnosť FMC vo svojom koncepte Byton, ale aj spoločnosť Harman. Aj tá si myslí, že obrazovka už zakrátko pokryje prakticky celú šírku palubnej dosky – od ľavého až po pravý stĺpik.

Aby displej zbytočne nerušil, možno ho zasunúť... Foto: Harman
Harman - interiér Aby displej zbytočne nerušil, možno ho zasunúť do palubnej dosky hlasovým povelom alebo pomocou gesta.

Na výstavu spotrebnej elektroniky priviezla koncept nového veľkého displej zapracovaného do interiéru vozidla budúcnosti. Je pripravený pre mnohé funkcie vrátane očakávaného autonómneho riadenia. Harman si však uvedomuje, že veľký displej môže byť v niektorých situáciách kontraproduktívny, najmä pre bezpečnosť. Veľká osvetlená plocha vo vozidle vodiča oslepuje a znižuje kontrast, akým vodič vníma okolie. Zároveň znamená veľa údajov odpútanie pozornosti od premávky.

Panoramatická strecha vybavená technológiou... Foto: Harman
Harman - interiér Panoramatická strecha vybavená technológiou organických diód dokáže zobrazovať rôzne vizualizácie. To podľa želanej atmosféry.

Preto navrhol Harman síce veľký horizontálny displej na báze organických diód, ale s možnosťou jeho čiastočného zasunutia do palubnej dosky. Ak sa chcete sústrediť na jazdu, stačí dať systému povel hlasom alebo gestom. Viditeľné ostanú len nevyhnutné údaje na tmavej ploche, ktorá zrak vodiča neruší. Keďže väčšina funkcií je integrovaná do dotykovej obrazovky, v kabíne ostalo len málo mechanických ovládačov. Aj tie sú však vybavené displejmi. Môžu zobrazovať napríklad teplotu klimatizácie alebo čas.

Okrem toho sa Harman pochválil aj virtuálnou panoramatickou strechou MoodRoof, založenou opäť na diódach QLED. V podstate ju tvorí veľký displej meniaci atmosféru v interiéri projekciou rôznych obrazov. Systém je možné spárovať s vaším smartfónom, vďaka čomu vie vybrať vhodné vizualizácie podľa denného programu či hudbu s vášho playlistu. Nové technológie predviedol Harman, patriaci pod spoločnosť Samsung, na Maserati Grand Cabrio, ale možno ich použiť prakticky v ktoromkoľvek modeli.
Harman - interiér
Harman - interiér
+6Harman - interiér

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Harman #CES Las Vegas 2018 #dislpej
Články podľa značiek