Kia Forte: Bude takto vyzerať nový Ceed?

Na autosalóne v Detroite prestaví Kia nový kompaktný sedan Forte. Ten v Európe nepoznáme. Zato triedu kompaktov tu zastupuje v Žiline vyrábaný Ceed. Dizajnom by si nemuseli byť vzdialené.

15.01.2018 19:00
debata (1)
Nové Forte sa tak trochu inšpiruje luxusným... Foto: Kia
Kia Forte - 2019 skica Nové Forte sa tak trochu inšpiruje luxusným štvordverovým kupé Stinger. Vidieť to na prednej maske aj viac dozadu posunutej kabíne zdôrazňujúcej dĺžku prednej kapoty.

Kia je pripravená obnoviť tento rok svoje modely v nižšej strednej triede. Nie je tajomstvom, že už na marcovom autosalóne v Ženeve predstaví tretiu generáciu hatchbacku Ceed. Okrem neho je v pláne aj kombi a nový Pro_ceed v podobe fastbacku alebo shooting breaku, ako naznačila nádherná štúdia z vlaňajšieho autosalónu vo Frankfurte nad Mohanom. Lenže výmena stráží sa začne ešte skôr. A to v USA.

Zadné svetlá budú prepojené chrómovou lištou,... Foto: Kia
Kia Forte - 2019 skica Zadné svetlá budú prepojené chrómovou lištou, podobne ako pri Kii Sportage. Nechýba ani náznak difúzoru.

Na nadchádzajúcej motoršou v Detroite, od ktorej nás delí doslova len pár hodín, ukáže totiž kórejská automobilka nový kompaktný sedan Forte. A ten je blízkym príbuzným Ceedu, hoci v Európe je k dispozícii len na vybraných trhoch. Sedany sa na starom kontinente jednoducho nenosia. Nás však Forte rozhodne zaujíma, najmä ak Kórejci vyrukovali s prvými oficiálnymi skicami. Tie totiž naznačujú aj dizajn očakávaného žilinského hatchbacku.

Závan Stingeru cítiť aj v interiéri s kruhovými... Foto: Kia
Kia Forte - 2019 skica Závan Stingeru cítiť aj v interiéri s kruhovými prieduchmi ventilácie a voľne stojacim displejom multimediálneho rozhrania.

Forte má výrazne športový „look“, akoby inšpirovaný luxusným štvordverovým kupé Stinger. Svedčí mu tigrí nos aj veľké sacie otvory po stranách nárazníka. Vzadu zaujme Forte dynamickou grafikou svetiel spojených chrómovou lištou a náznakom difúzora. Ak sa tieto prvky dostanú na Ceed, máme sa na čo tešiť. Závan Stingeru cítiť aj v interiéri s kruhovými prieduchmi ventilácie a voľne stojacim displejom multimediálneho rozhrania.

Kia tvrdí, že nové Forte má byť podstatne sofistikovanejším autom ako jeho predchodca. Počítať môžeme okrem atmosférických dvojlitrov motorov aj s mild-hybridom vybaveným 48 V-elektrickou sústavou. Napokon, takáto technológia je potvrdená aj pre nový Ceed. Okrem neho dostane Ceed 3-valce 1,0 T-GDI či 1,6 T-GDI a diesel 1,6 CRDi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Ceed #autosalón Detroit 2018 #Kia Forte
Články podľa značiek