Ford predstavil podlahu inšpirovanú prírodou. Má úžasnú nosnosť

Na autách je veľa vecí, ktoré si ani nevšimnete. A pritom môžu skrývať veľmi inovatívne riešenia. Ford to dokladuje dvojitou podlahou v batožinovom priestore, ktorá má 100-krát väčšiu nosnosť ako je jej hmotnosť. Tajomstvo sa skrýva v úli.

16.01.2018 16:00
debata
Inovatívna podlaha, ktorá váži len tri... Foto: Ford
Ford EcoSport Inovatívna podlaha, ktorá váži len tri kilogramy, no unesie až 300 kg nákladu.

Nový malý crossover Ford EcoSport môže byť vybavený dvojitou podlahou kufra. To je veľmi praktické, keďže pod hornú, ľahko odnímateľnú, podlahu si môžete uložiť niektoré cennosti, prípadne malé a krehké predmety. Na tom nie je, samozrejme, nič mimoriadne. Dvojitú podlahu má dnes predsa veľký počet modelov. Zaujímavá je však v tomto prípade neviditeľná štruktúra tejto podlahovej priečky. Pri konštrukcii sa totiž inžinieri Fordu inšpirovali včelím úľom.

Jadrom takmer obyčajnej odnímateľnej podlahy... Foto: Ford
Ford EcoSport Jadrom takmer obyčajnej odnímateľnej podlahy Fordu EcoSport je recyklovaný papier usporiadaný do tvaru včelieho plástu. Prekrytý je dvoma vrstvami sklolaminátu.

„Príroda je ako jedno veľké inovačné laboratórium a od včiel, termitov až po bobry sú zvieratá tí najlepší svetoví konštruktéri,“ povedala Bettina Veithová, asistentka hlavného konštruktéra Fordu EcoSport. „Sila včelieho plástu bez dodatočnej hmotnosti sa už s výhodami využíva v extrémnych aplikáciách, ako sú vesmírne rakety, prúdové lietadlá a superautá, takže plásty sa stali aj pre nás prirodzenou voľbou pri výbere materiálu na výrobu mimoriadne pevnej platformy batožinového priestoru.“

Konštruktéri pri výrobe „podlahy zo včelích plástov“ jednoducho vložili vrstvu buniek podobných plástu z recyklovaného papiera a lepidla na báze vody medzi dve vrstvy ľahkého a odolného sklolaminátu. Výsledkom je odnímateľná podlaha, ktorá váži len tri kilogramy, ale jej nosnosť je stonásobne vyššia. Unesie teda až 300 kg, viac než vážia traja dospelí a dve deti. To predstavuje vyšší pomer pevnosti k hmotnosti, než má napríklad oceľ. Nízka hmotnosť tohto komponentu navyše prispieva k redukcii hmotnosti auta, a tým aj k nižšej spotrebe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #plášť #úľ #Ford EcoSport
Články podľa značiek