Lexus CT: Prežije ako elektromobil. Už o dva roky

Už-už to vyzeralo, že dni najmenšieho Lexusu sú definitívne spočítané. Kompaktný hatchbcak však predsa len dostane nástupcu. A bude prvým elektrickým Lexusom.

30.01.2018 16:00
debata
O dva roky príde na trh prvý čisto elektrický... Foto: Lexus
Lexus-LF-Ch Concept - 2009 O dva roky príde na trh prvý čisto elektrický Lexus. Bude to nástupca hybridného hatchbacku CT 200h, ktorý absolvoval vlani už druhý facelift.
Lexus je spolu s Toyotou predátorom hybridnej technológie. Každý jeho model ponúka okrem klasického benzínového pohonu aj ekologickú hybridnú verziu. S výnimkou jediného. Hatchback CT 200h, ktorý je na trhu od roku 2011, sa totiž vyrába len ako hybrid. Využíva na to hybridný systém tretej generácie Priusu, ktorý dáva tomuto prémiovému kompaktu nie príliš presvedčivých 100 kW. Možno aj to stálo za nevalnými predajnými výsledkami CT 200h, inak nabitého luxusom.

Za sedem rokov predala spoločnosť Lexus na celom svete približne 300 000 exemplárov, z toho 75 000 v Európe. To nie je málo, ale ak to porovnáte s odbytom Mercedesu-Benz triedy A alebo BMW radu 1, nehovoriac o Audi A3, nemá čo Lexus oslavovať. Aj preto sa začalo už dávnejšie šuškať, že CT 200h odíde definitívne do minulosti a že ho nahradí omnoho atraktívnejší crossover UX, teda menší brat NX postavený na platforme TNGA Toyoty CH-R. Lenže teraz prichádzajú z Japonska celkom iné správy.

Lexus potvrdil, nielenže v roku 2020 predstaví druhú generáciu modelového radu CT, ale že pôjde o prvý elektromobil značky. Vyrábať ho budú v závode Kyushu. CT bude pritom súčasťou desaťčlennej elektrickej rodiny, ktorá zamieri k zákazníkom na začiatku dekády. Spolu s Toyotou chce Lexus vyrábať do roku 2030 až milión elektromobilov ročne. Práve nové CT sa stane pilotným elektrickým projektom Lexusu. To pravdepodobne znamená, že s iným ako elektrickým pohonom do budúcna ani neráta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Lexus #Lexus CT 200h #Lexus CT
Články podľa značiek