Baidu: Čínsky gigant chce 'Android' pre autopiloty

V Las Vegas sa čínska spoločnosť Baidu pochválila druhou generáciou platformy Apollo, ktorá by sa mala stať základom autonómneho riadenia. Systém je otvorený partnerom, aby urýchlil vývoj v oblasti autopilotov.

23.01.2018 16:00
debata
Platformu autonómneho riadenia Baidu predviedla... Foto: Baido
Baido Apollo - autopilot Platformu autonómneho riadenia Baidu predviedla čínska spoločnosť na vozidle, ktoré v noci jazdilo bez zásahu vodiča v Sunnyvale na okruhu dlhom 6,1 km.

Čínsky internetový gigant Baidu oznámil vývoj systému Apollo už v apríli tohto roka. Odvtedy na tejto platforme autonómneho riadenia poriadne zapracoval, takže na CES v Las Vegas sa už mohol pochváliť funkčným autopilotom. Baidu si predstavuje, že má byť čímsi, ako je operačný systém Android pre výrobcov smartfónov. Chce byť však ešte viac otvorený, aby si partneri mohli zostaviť prakticky od nuly vlastný systém autonómneho riadenia a ďalej na ňom pracovať.

Baidu už dnes spolupracuje napríklad s americkým Fordom, pretro na veľtrhu spotrebnej elektroniky v meste hazardu chýbať jednoducho nemohlo. „Otvorené platformy a systémy sú najlepšou cestou, ako urýchliť prechod medzi vývojom a praktickým využitím,“ povedal v Las Vegas Qi Lu, prezident Baidu. Došlo aj na praktickú ukážku. Vozidlo vybavené platformou Apollo 2 krúžilo v noci na okruhu dlhom 6,1 km v kalifornskom Sunnyvale.

Podľa Baidu systém zatiaľ zvláda len menej frekventovanú premávku, ale rýchlo napreduje, takže už v polovici roka bude nasadený v autobusoch vo vybraných čínskych lokalitách. V roku 2020 má nasledovať ďalšia generácia Apolla, ktorá splní úroveň SAE3, čo znamená prevzatie riadenia v prípade, že má systém dostatok dát pre bezpečné riadenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autonómne riadenie #autopilot #CES 2018 #Baido #baido Apollo
Články podľa značiek