Američania sa učia tankovať! Nejde im to

Jednoduchý úkon, akým je tankovanie, je pre niektorých obyvateľov štátu Oregon veľký problém. Sú často bezradní. Nie preto, že by boli nešikovní, ale preto, že to mali 67 rokov zakázané.

26.01.2018 16:00
debata (33)
Triviálny úkon - tankovanie - robí obyvateľom... Foto: Oregon
Oregon - tankovanie bez obsluhy Triviálny úkon - tankovanie - robí obyvateľom štátu Oregon problémy. Médiá sú plné správ o bezradných motoristoch.

Pre nás je čosi také nepredstaviteľné. Tankovanie auta na čerpacej stanici zvládne aj začínajúci vodič. Je to rutinný úkon, pre mnohých z nás každodenný. A páve táto triviálnosť začala robiť obyvateľom jedného z amerických štátov problémy. Tankovať jednoducho nevedia. Nie však preto, že by boli neschopní. V štátoch Oregon a New Jersey je totiž tankovanie samotnými majiteľmi áut prísne zakázané. Natankovať vám musí obsluha. A tento zákaz platí už od roku 1951. Dokonca je za jeho porušenie pokuta vo výške 500 dolárov.

Kuriózny predpis vznikol v päťdesiatych rokoch minulého storočia po tom, čo sa na tamojších čerpacích staniciach začali množiť nebezpečné požiare. Predajcovia pohonných hmôt museli najať školených pracovníkov, ktorí zákazníkom autá dotankovali. A kým zvyšok sveta od podobných opatrení upustil, v spomínaných dvoch štátoch platí dodnes. Teda vlastne platil. Oregon sa totiž rozhodol, že od 1. januára tohto roku si môžu motoristi doplniť zásobu paliva na čerpačke sami. A mnohí sú naozaj bezradní.

Predstavte si, že máte spraviť čosi, čo ste nikdy nerobili, a navyše, ak by ste sa o to pokúsili, dostali by ste pokutu. Niet divu, že na čerpacích staniciach nastávajú kuriózne situácie. Oregončania sa jednoducho po prvý raz v živote učia tankovať. Spomínané povolenie však neplatí plošne v celom Oregone. Ten pozostáva z 36 okresov a samoobslužné tankovanie zaviedli len v pätnástich z nich. Aj to len v čase od 18.00 do šiestej hodiny ráno. Napriek tomu sú oregonské médiá plné správ o bezradných motoristoch.

Opatrenie má za ciel zníženie cien pohonných hmôt tým, že prevádzkovatelia čerpacích staníc nebudú musieť platiť nočných zamestnancov. Nie všetkým Oregončanom to je však po chuti. Zvykli si na komfort. Čas, ktorý by stratili tankovaním, využívali na relax. A boli by radi, ak by to tak zostalo. Mnohí preto neplánujú meniť svoje návyky. Obávať sa o stratu práce nemusí za takýchto okolností ani obsluha na staniciach. Aspoň zatiaľ. Nie je totiž vylúčené, že nižšie ceny palív Oregončanom nakoniec predsa len „zachutia“.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Oregon #tankovanie
Články podľa značiek