Range Rover SV Coupé: Dvojdverový model sa vráti. Po 37 rokoch

Je to tak. Luxusný Range Rover si zaspomína na svoju minulosť. Pripomenie ju verziou SV Coupé s jedným párom dverí. Vznikne však len v limitovanej edícii.

26.01.2018 12:00
debata
Jediná snímka interiéru ukazuje, že dvojdverový... Foto: Land Rover
Range Rover SV Coupé - 2018 Jediná snímka interiéru ukazuje, že dvojdverový model bude skutočne odvodený z veľkého Range Roveru. Zaujímavé je farebne odlišné čalúnenie predných a zadných sedadiel.

Luxusný Range Rover uzrel svetlo sveta v roku 1970. Prvá generácia mala len jeden pár dverí. Výnimky sa síce našli, ale stáli za nimi výlučne externé spoločnosti. Päťdverový Range Rover sa objavil až v roku 1981 a nové generácie sa k trojdverovej verzii už nikdy nevrátili. To sa však zmení v Ženeve. Land Rover totiž oficiálne potvrdil príchod novej verzie s prívlastkom SV Coupé. Nepôjde však o priameho súpera módnym kupé-SUV, akými sú BMW X6 alebo Mercedes-Benz GLE Coupé. Konkurenti majú totiž dva páry dverí.

V Solihulle na to išli inak. Range Rover o jeden pár príde. Prvá snímka, ktorá má nalákať na očakávanú svetovú premiéru, naznačuje, že základom bude skutočne veľký Range Rover, a nie verzie Sport alebo Velar. O to bližší bude historickej ikone z roku 1970. Strecha by mala byť znížená, nie však splývavá. V ponuke automobilky bude SV Coupé reprezentovať ten najexkluzívnejší tovar, takže v kabíne budú len štyri sedadlá a vysoký stredový tunel. Predné dostanú svetlé a zadné tmavé čalúnenie.

Pod kapotou sa očakáva najvýkonnejší kompresorový 8-valec. Novinka sa predstaví na autosalóne v Ženeve pri príležitosti 70. výročia vzniku automobilky. Aj preto bude jej produkcia obmedzená na 999 kusov. O náročnú výrobu s veľkým podielom manuálnych prác sa postará špecializované oddelenie SV Technical Center v britskom Rayton-Dunsmore. Nepôjde o jediný dvojdverový Range Rover. Nesmieme zabudnúť, že v ponuke stále figuruje malý Evoque. Ten však stojí na celkom opačnej strane modelovej hierarchie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Land Rover #Range Rover #Range Rover SV Coupé
Články podľa značiek