Nóri nechcú len elektromobily. Chcú aj elektrické lietadlá!

Nórsko je najväčším európskym trhom pre elektromobily. V budúcnosti však plánuje elektrifikovať aj leteckú dopravu. A myslí to vážne.

29.01.2018 16:00
debata (4)
Od roku 2040 by mali všetky vnútroštátne lety v... Foto: Avinor
Avinor - ECO 150R ESAero Od roku 2040 by mali všetky vnútroštátne lety v Nórsku zabezpečovať výlučne elektrické lietadlá. Testy odštartujú v roku 2025.

Nórske aerolínie sa chystajú ako prvé na svete vzdať spaľovacích motorov. Do roku 2040 chcú nasadzovať na všetky krátke lety elektrické lietadlá. Týkať sa to má všetkých vnútroštátnych letov a letov do susedných hlavných miest.

„Myslíme si, že na všetkých letoch kratších ako 1,5 hodiny môžu lietať plne elektrické stroje,“ citovala štátnu leteckú spoločnosť Avinor poľská Gazeta Wyborcza. Firma sa chystá otestovať komerčnú trasu, na ktorú by nasadila malé elektrické lietadlo s devätnástimi sedadlami. Skúšky sa majú začať v roku 2025.

Vnútroštátne lety sa podieľajú na nórskych emisiách skleníkových plynov 2,4 percenta. To je dvojnásobok toho, čo produkujú medzištátne lety, uviedol poľský denník s odvolaním sa na štatistiky. Elektrický pohon má tiež znížiť o polovicu hladinu hluku a prevádzkové náklady lietadiel, napísala Gazeta Wyborcza.

Nórsko je najväčším producentom ropy a plynu v západnej Európe, ale paradoxne aj lídrom v elektromobilite. Podiel elektromobilov je na tamojšom trhu väčší než v akejkoľvek inej krajine na svete. Vlani tvorili elektrické a hybridné autá viac ako polovicu všetkých registrácií.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #lietadlá #letecká doprava #Avinor #elektrické lietado
Články podľa značiek