Hunta Overcomer: ’Bieloruský ľadoborec’ nepozná prekážky

Na svete je ďalší nezastaviteľný off-road. Tentoraz pochádza z Bieloruska. Problém mu nerobí sneh, blato, voda ani ľadové kryhy. Na rýchlosť však zabudnite.

26.01.2018 19:00
debata (3)
Bieloruský off-road neskrýva svoje terénne... Foto: Hunta
Hunta Overcomer - 2017 Bieloruský off-road neskrýva svoje terénne ambície. Karosériu má vyrobenú z laminátu.

Rusko a bývalé štáty Sovietskeho zväzu sú expertmi na špeciálne off-roady. Pochádzajú odtiaľ tie najextrémnejšie stroje. Toto je ďalší z nich. Nebojí sa žiadneho terénu. Jeho schopnosti sú vskutku neuveriteľné. Dokáže sa s ľahkosťou pohybovať tam, kde by aj tie najslávnejšie off-roady typu Mercedes-Benz G, Land Rover Defender, Jeep Wrangler či Toyota Land Cruiser rýchlo skončili. Bieloruský Hunta Overcomer vznikal, aby pokoril prakticky akúkoľvek zem bez nutnosti, aby v nej viedla cesta.

Obrovské nízkotlakové pneumatiky fungujú ako... Foto: Hunta
Hunta Overcomer - 2017 Obrovské nízkotlakové pneumatiky fungujú ako plaváky. Pomôžu však na akomkoľvek povrchu – na snehu, v piesku či šotoline.

Monštrum z krajiny posledného európskeho diktátora je výsledkom spolupráce bieloruských a nemeckých konštruktérov. Na elegána sa rozhodne nehrá. Hranaté tvary stroja dlhého 4 500, širokého 2 666 a vysokého 2 615 mm naznačujú jeho drsnú DNA. Nápravy sú od seba vzdialené 3,1 metra. Zaujímavé je, že samotná karoséria je vyrobená zo sklolaminátu. Rovnako ako šírkou šokuje Hunta Overcomer aj svetlou výškou 600 mm. Stoja za ňou najmä obrovské nízkotlakové pneumatiky s automatickým dofukovaním. Tie majú svoj dôvod.

Prídavná lodná skrutka umožňuje pohyb na vode... Foto: Hunta
Hunta Overcomer - 2017 Prídavná lodná skrutka umožňuje pohyb na vode rýchlosťou 8 km/h.

Bieloruskému „premožiteľovi“ dávajú totiž schopnosť obojživelníka. Fungujú ako plaváky a dezén ako lopatky propelera. Aj s pomocou lodnej skrutky potom Hunta zvláda vodné plochy rýchlosťou 8 km/h. Zaobíde sa bez kormidla. Počas plavby možno totiž smer regulovať natáčaním predných kolies. Pneumatiky zvládajú dokonca ľadové kryhy a stroju s hmotnosťou 2,3 tony umožňujú vyštverať sa na breh vo veľmi nepriaznivých podmienkach. S rovnakou plavnosťou sa Hunta pohybuje na snehu, piesku či v močarinách. O čo lepší je však Overcomer v teréne, o to menej si ho vychutnáte na asfalte. Ten nie je jeho rajónom.

Sparťansky zariadený interiér je pripravený pre... Foto: Hunta
Hunta Overcomer - 2017 Sparťansky zariadený interiér je pripravený pre osemčlennú posádku. Šesť ľudí sedí vzadu na pozdĺžne umiestnených laviciach.

Drsný off-road poháňa skromný 4-valec s objemom len 1,7 litra, ktorý naznačuje pôvod v Lade Niva. Druhou možnosťou je turbodiesel s objemom 1,9 litra. Potrebnú silu tak musí Overcomer získať pomocou 5-stupňovej prevodovky, redukcie a troch uzávierok diferenciálov. Potom neprekvapí, že maximálna rýchlosť je len 50 km/h. Na určenie Overcomeru to však stačí. Napokon, pri vyšších rýchlostiach by už nebol na obrovských „balónoch“ príliš bezpečný. Nezávislosť v odľahlých regiónoch mu má zabezpečiť 100-litrová nádrž a za príplatok druhá s objemom ďalších 95 litrov.

V kabíne dokáže Huta Overcomer prepraviť osemčlennú posádku. Vodič a spolujazdec majú samostatné sedadlá. Vzadu sú dve pozdĺžne umiestnené lavice alebo jedna priečna. O tepelný komfort sa môže postarať príplatková klimatizácia. S ovládaním zas pomôže výkonný posilňovač riadenia. Cenu tohto stroja nepoznáme. V každom prípade si svojich zákazníkov nájde. Bieloruský výrobca ním chce konkurovať najmä ruskému producentovi vozidiel Šerpa. Tie sú však o čosi kompaktnejšie, takže na trhu by si prekážať nemali.
Hunta Overcomer - 2017
Hunta Overcomer - 2017
+20Hunta Overcomer - 2017

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #off-road #obojživelník #Hunta #Hunta Overcomer
Články podľa značiek